[[suggestion]]
Internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk
Internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk
Olivenproduksjon har vært en viktig næringsvirksomhet for palestinerne i mange hundre år, men har lenge vært under hardt press på grunn av Israels folkerettsstridige okkupasjonspolitikk. Foto: Frank M. Rafik/Flickr

I 1977 vedtok FNs generalforsamling å markere 29. november som en internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk (Resolusjon 32/40 B). Datoen 29. november er dagen Generalforsamlingen i 1947 foreslo delingen av det historiske Palestina-området i to stater, en jødisk og en arabisk stat (Resolusjon 181(II)). 

Avvisningen av FNs delingsplan utløste den første krigen i Israel-Palestina-konflikten, kjent som 1948-krigen. Den ble muliggjort på grunn av maktvakuumet som oppstod ved avviklingen av det britiske styret i det historiske Palestina-området, dvs. området som idag utgjør både Israel og de palestinske områdene som Israel har okkupert siden 1967 (Gazastripen, Vestbredden og Øst-Jerusalem). 

1948-krigen førte til ødeleggelsen av det palestinske samfunnet og begynnelsen på det palestinske flyktningproblemet. Krigen førte også til opprettelsen av staten Israel på 77 prosent av det historiske Palestina-området, i stedet for 55 prosent som var det FNs delingsplan hadde foreslått.

Det palestinske folket har ennå ikke fått en egen selvstendig stat. I dag lever de fleste palestinere enten under israelsk okkupasjon, eller som flyktninger fordi Israel nekter dem retten til å returnere til sine hjem (Resolusjon 194).

Ressurser

Abonner på nyhetsbrev: