[[suggestion]]
Verdens dag for belgfrukter
Verdens dag for belgfrukter
Feiring av World Food Day i Ghana oktober 2019. Foto: FAO/Christian Lamptey

I 2019 ble verdens dag for belgfrukter markert for første gang. I 2016 viet FN hele året til det internasjonale året for belgfrukter.

Belgfrukter er frø fra belgvekster som linser, erter og ulike typer bønner. Fruktene inneholder mye protein og er derfor gode næringskilder. I områder med dårlig tilgang på kjøtt er frukten ekstra viktig fordi proteininnholdet i belgfrukter kan erstatte animalske proteinkilder. 

Viktig som næringskilde

Belgfrukter er en viktig næringskilde og matressurs som kan brukes i kampen mot sult. Frukten er klimavennlig, næringsrik og gir matsikkerhet. I tillegg til å inneholde mye protein har frukten jern og antioksidanter som er viktig for kroppen, samt fiber som gir en god metthetsfølelse.

Belgfrukter bidrar til bedre hjertehelse. Fruktene hjelper mot kolesterol, bidrar til kontroll av blodsukkernivået i kroppen, og anbefales mot håndtering av diabetes og hjertesykdommer (Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke). I tillegg er belgfrukten lett å avle, og kan gi bøndene en større økonomisk stabilitet.

Viktig i kampen mot klimaendringene

Ved å være en god kilde til protein kan belgfruktene erstatte en del av kjøttinntaket vårt. Kjøttproduksjon har et høyt klimaavtrykk, og det er derfor positivt for miljøet om man spiser mer belgfrukter og mindre kjøtt. Dessuten er fruktene enkle å avle og kan også brukes som klimavennlig gjødsel i stedet for kunstgjødsel.

FNs bærekraftsmål

Belgfrukter er både gode næringskilder og klimavennlige matalternativer. De er derfor viktige i kampen om å nå FNs bærekraftsmål nummer to som handler om å utrydde sult og FNs bærekraftsmål nummer 13 som handler om å stoppe klimaendringene. 

Flere ressurser

FNs landbruksorganisasjon FAO

Verdens matvaredag

Internasjonal år for belgfrukter 2016

Internasjonalt år for frukt og grønnsaker 2021

Abonner på nyhetsbrev: