[[suggestion]]
Verdens vaksinasjonsuke
Verdens vaksinasjonsuke
Et barn blir vaksinert mot hepatitt B i India. Foto: UNDP/Piyal Adhikary

Verdens vaksinasjonsuke markeres 24.-30. april, og har som mål å fremme bruk av vaksiner for å beskytte mennesker i alle aldre mot sykdom.

Vaksinering forhindrer to til tre millioner dødsfall i året. Likevel er det nesten 20 millioner barn i verden i dag som ikke får vaksinene de trenger, og mange går glipp av viktige vaksiner i ungdomsårene, voksenlivet og i alderdommen (Kilde: WHO).

Tema for 2021: "Vaccines bring us closer"

Det siste året har koronapandemien gjort det tydelig hvordan et virus kan sette hele verden ute av spill, og forhindre oss i å møte våre nære og kjære. Gjennom temaet "Vaksiner bringer oss nærmere", viser vaksinasjonsuken hvor viktig vaksinering er for at mennesker kan være sammen.  Vaksinering gjør det mulig å knytte oss til menneskene, målene og øyeblikkene som betyr mest for oss, og vaksiner bidrar til å forbedre helsen til alle over hele verden gjennom alle faser av livet.

Mål med årets kampanje

  • Bekjempe feilinformasjon som bidrar til vaksineskepsis og truer folks helse, gjennom å styrke korrekt informasjonsformidling om viktigheten av vaksiner i den offentlige samtalen.
  • Fremheve de mange måtene vaksiner gjør oss i stand til å leve sunne, produktive liv, uten smitte.
  • Bygge solidaritet og tillit til vaksinasjon som et offentlig gode som redder liv og beskytter helse.

Vaksiner gjør det mulig å gjøre det vi er glade i, sammen med de vi er glade i. Vaksiner bringer oss nærmere en verden der ingen lider eller dør av sykdom som kan forebygges. Vaksiner bringer oss nærmere en sunnere og mer fremgangsrik verden.

Rutinevaksinering og oppfriskningsvaksine

Samtidig som verden fokuserer på nye vaksiner for å beskytte mot COVID-19, er det økt behov for å sikre de rutinemessige vaksinene. Mange barn har ikke fått de vaksinene de behøver under pandemien, noe som øker faren for alvorlige sykdommer som meslinger og polio.

Mange er heller ikke klar over at noen vaksiner ikke varer livet ut.  WHO og FHI anbefaler å ta oppfriskningsvaksiner hvert tiende år for blant annet polio, kikhoste og stivkrampe. 

FNs bærekraftsmål nummer 3, som handler om god helse, jobber for å sikre at alle har tilgang til vaksiner av høy kvalitet. 

Fakta om vaksinering 

  • Vaksinering forhindrer 2-3 millioner dødsfall i året.
  • Meslinger tok 2,6 millioner liv i 1963. Vaksiner har redusert antall dødsfall med 95 prosent i 2017, til 110 000.
  • Ytterligere 1,5 millioner liv kunne vært reddet hvis alle hadde tilgang til vaksiner. 
  • I 2018 gikk 20 millioner barn glipp av livreddende vaksiner mot sykdommer som meslinger, difteri og stivkrampe. Den globale vaksinedekningen har stagnert de siste årene. 
  • I 2019 fikk 86 prosent av alle spedbarn tre doser av DTP-vaksinen. Den beskytter mot difteri, stivkrampe og kikhoste. 
    (Kilde: WHO)

Delta i debatten og vis støtte til en livreddende sak ved å bruke emneknaggen #VaccinesWork og #BringUsCloser

Lær mer

Vaksinehistorie: Veien til verdens første vaksine 

FNs bærekraftsmål nummer 3 - god helse og livskvalitet 

Verdens helseorganisasjon,  WHO 

Abonner på nyhetsbrev: