[[suggestion]]
Barbados
Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad

Bridgetown

Etniske grupper

Afrikansk opprinnelse 92.4%, europeisk opprinnelse 2.7%, afrikansk+europeisk opprinnelse 3.1%, øst-indere 1.3%, andre 0.5% (2010)

Språk

Engelsk

Religion

Protestanter 66.4%, romersk- katolske 3.8%, andre kristne 5.4%, andre 2.5%, ingen/uspesifisert 21.9% (2010)

Innbyggertall

286 000 (2017)

Areal

430 Km2

Myntenhet

Dollar

BNI pr innbygger

18 065 PPP$

Nasjonaldag

30. November

Andre landsider

Geografi

Barbados er en liten øystat som ligger mellom Det karibiske hav og Atlanterhavet. Den ligger for seg selv, øst for de andre karibiske øyene og er arealmessig verdens 14. minste stat. Barbados er en relativt flat øy, men i innlandet fins det høylandsplatåer. Korallrev omgir mesteparten av øya. Nesten hele øya er dyrkbar fordi korallrevet gir fra seg næringsstoffer til jorda, men 300 år med sukkerindustri har ført til avskoging. Bare 12 prosent av landets areal er skog.

Øystaten har et tropisk klima med regntid fra juni til november. Resten av året er det tørke. Barbados er for det meste skånet fra orkaner og tropiske stormer, da det ligger akkurat utenfor orkanbeltet.

Earth Ecoprint

2 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Barbados ville vi trenge 2 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Da portugisiske sjømenn kom til Barbados på 1500-tallet var øya ubebodd. Øystaten har tidligere sannsynligvis vært bebodd av karibiere og arawak-indianere. I 1625 ble øya erklært britisk koloni, og 40 år senere var 50 000 slaver fra Afrika brakt til Barbados for å arbeide på de mange sukkerplantasjene. De siste slavene ble frigjort i 1838. I 1939 ble det opprettet et parlament på øya, noe som medførte mer selvstyre, og i 1966 ble øya en uavhengig stat i Det britiske samvelde.

Etter landets selvstendighet fra Storbritannia gikk Barbados fra å være dominert av sukkerindustrien, til å ha en mer tjenestebasert økonomi med turismen i sentrum. Det er to store partier som har styrt i politikken: Det demokratiske arbeiderpartiet (DLP) og Barbados arbeiderparti (BLP). De har byttet på å ha makten, og fører mye av den samme politikken. Begge partiene har gjennomført ulike reformer og, i dårlige tider, blitt tvunget til å forsøke å spare penger. I løpet av 2000-tallet lyktes Owen Arthur fra BLP å få ned arbeidsløsheten og forbedre landets økonomi. Han ble også populær hos folket fordi han greide å styrke den nasjonale identiteten. Han innførte nye høytider og nasjonalsymboler. I 2018 vant BLP etter to valgperioder som opposisjonsparti. Da fikk Barbados sin første kvinnelige statsminister, Mia Mottley.

Samfunn og politikk

Barbados er en uavhengig parlamentarisk stat innen Samveldet av nasjoner, som består av Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Statsoverhodet er den britiske monarken, dronning Elisabeth II, som er representert på øya av en generalguvernør. Utøvende makt ligger hos regjeringen som er ansvarlig overfor den lovgivende forsamling, parlamentet, som har to kamre.

Politikerne blir valgt direkte av folket, og de mest sentrale diskusjonsemnene i politikken har vært de høye leve- og boligkostnadene. Innbyggerne er for det meste etterkommere av afrikanske slaver brakt til øya for å arbeide på sukkerplantasjer. Befolkningstettheten er blant de høyeste i verden. Politisk og økonomisk stabilitet har gitt en forholdsvis høy levestandard. Barbados har en av de høyeste BNP per innbygger i Karibien, og har et godt utviklet helsesystem og utdanningssystem.

Kriminalitet og narkotikahandel er et kjent problem for landet. Selv om antallet mord er blant de laveste i Karibien, er antallet dobbelt så høyt som i USA. Et annet samfunnsproblem er vold mot kvinner.

Økonomi og handel

Barbados er blant Karibias mest velstående stater. Landets økonomi har tradisjonelt vært basert på sukkerproduksjon, men fra første del av 1970-årene overtok turismen som viktigste inntektskilde. Turismen står for mer enn halvparten av landets inntekter, og hvert år besøkes Barbados av langt flere turister enn det er lokale innbyggere. Mesteparten av turistene kommer fra USA.

Finansielle tjenester er også en viktig del av økonomien og flere internasjonale banker holder til på øya. Øya er også kjent for sin romproduksjon. Både sukkerindustrien og turismen er sesongpreget, noe som til tider fører til stor arbeidsløshet og at mange barbadiere drar utenlands etter arbeid.

Kart

Statistikk

Her finner du statistikk for Barbados på mange områder, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år). Du kan også sammenligne med et annet land. Gå til statistikken for landet