Slovakia

Nøkkeltall og fakta
-
Hovedstad
- Bratislava
-
Etniske grupper
- Slovaker 80,7%, ungarere 8,5%, rom 2%, annet/uspesifisert 8,8% (2011)
-
Språk
- Slovakisk 78,6%, ungarsk 9,4%, rom 2,3%, andre/uspesifisert 9,8% (2011)
-
Religion
- Katolikker 62%, protestanter 8,2%, gresk-katolske 3,8%, andre/uspesifiserte 12,5%, ingen religion 13,4% (2011)
-
Styreform
- Parlamentarisk
-
Areal
- 49 036 km2
-
Myntenhet
- Euro
-
BNI pr innbygger
- 33 516 PPP$
-
Nasjonaldag
- 1. januar
-
Andre landsider
Geografi
Fjellkjeden Karpatene trenger gjennom de nordlige og sentrale delene av Slovakia, med den høyeste toppen på 2655 moh. Elver renner fra fjellene, mot slettelandskapet som preger landets sørlige del. De fleste mindre elvene munner ut i elven Donau. Landet har mange drikkevannskilder av høy kvalitet. Slovakia har et kontinentalt klima, med kalde, tørre vintre og varme somre. I de fjelldekte områdene er det både kjøligere og mer nedbør enn på slettelandet i sør, hvor hovedstaden Bratislava ligger.
I det tidligere Tsjekkoslovakia var kull en vanlig energikilde, og luftforurensing i Slovakia er fremdeles et stort problem. Utslipp fra industrien er en stor miljøtrussel, i tillegg til at det er svært helseskadelig for landets befolkning. Lungekreft er vanlig i de mest forurensede områdene. Store skogområder har blitt ødelagt av sur nedbør fra Polen og det tidligere Øst-Tyskland. Ørkenspredning forårsaket av jordbruk og gruvedrift er også et miljøproblem.
Historie
Slovakia var en del av Østerrike-Ungarn frem til første verdenskrig tok slutt i 1918. Da dannet landet en ny stat sammen med Tsjekkia: Tsjekkoslovakia. I 1938 inngikk Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland en avtale om å dele opp landområdene i Tsjekkoslovakia. Dermed ble Slovakia en selvstendig stat.
Slovakia var alliert med Tyskland under andre verdenskrig. Tsjekkoslovakia ble gjenopprettet etter krigen, under innflytelse fra det kommunistiske Sovjetunionen.
Mange slovakere ønsket fortsatt at Slovakia skulle være en selvstendig stat, og nasjonalismen levde videre gjennom hele den kalde krigen. Den fredelige «Fløyelsrevolusjonen» i 1989 endte med at det kommunistiske diktaturet ble avviklet i Tsjekkoslovakia. I 1993 ble Slovakia og Tsjekkia delt, men landene fortsatte å ha tette bånd.
Økologiske fotavtrykk



2,5
Samfunn og politikk
Slovakia er en parlamentarisk republikk. Presidenten har en viss politisk rolle, med vetomakt og ved å utnevne dommere til Grunnlovsdomstolen, men statsministeren og parlamentet er de mektigste organene. Partisystemet er oppsplittet, og samarbeidsregjeringer har vært vanlig.
Siden slutten av 1990-tallet har økonomien blitt modernisert. Disse endringene har produsert mer økonomisk ulikhet, hvor pensjonister og rom (romfolk) rammes hardest. Slovakias omtrent 375 000 roma lever under svært vanskelige forhold, og de fleste bor i brakkeområder i utkanten av byene.
Slovakia har blitt et velfungerende demokrati, men landet er også et av de mest korrupte i EU. I 2018 ble landet rystet av drapet på journalisten Ján Kuciak. Han hadde avdekket korrupte forbindelser mellom myndighetene og organisert kriminalitet. Statsminister Robert Fico måtte gå av etter store demonstrasjoner – de største siden Fløyelsrevolusjonen, da landet fremdeles var en del av Tsjekkoslovakia.
I 2004 ble Slovakia medlem av både EU og forsvarsalliansen NATO. De siste årene har imidlertid nasjonalistiske krefter vokst seg sterkere, noe som utgjør en trussel mot minoriteter. Protester mot EUs krisepakker og anklager om korrupsjon har preget politikken.
Menneskelig utvikling

37 av 186
Økonomi og handel
Under sovjettiden hadde Slovakia planøkonomi, og siden Fløyelsrevolusjonen har landet åpnet for markedsøkonomi. Overgangen har vært treg på grunn av korrupsjon og politisk ustabilitet, men da Slovakia ble med i EU i 2004, var landet likevel et av EU-landene med sterkest økonomi.
Slovakias viktigste sektor er bilproduksjon. I forhold til innbyggertall er Slovakia verdens største bilprodusent.
Lave skatter har gjort landet attraktivt for utenlandske investorer. Siden slutten av 1990-tallet har industrien og jordbruket blitt mindre viktig for økonomien, mens tjenestesektoren har vokst.
Slovakia er avhengig av russisk olje og gass. Tsjekkia og øvrige EU-land er også viktige handelspartnere. Slovakias elver benyttes til gods- og passasjertransport, med forbindelse til elver i andre europeiske land. Myndighetene ønsker å utnytte landets sentrale posisjon midt på kontinentet og utvikle det til et transportknutepunkt i Europa.
Finanskrisen i 2008 gjorde at Slovakia gikk fra å være låntaker til bidragsyter i Verdensbanken samme år. Økonomien ble ikke særlig hardt rammet av finanskrisen i 2008, og kom seg raskt. I 2009 skiftet Slovakia valuta til euro.
Kart
Statistikk
Statistikk for Slovakia på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet
Befolkning
Innbyggere
5 459 642
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne


1,6
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte






6
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft

33 516
Sult
Andel av befolkningen som er underernært










0,3
Klima
CO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person






5,66
Helse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










9,6
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann










10,0
Utdanning
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive

Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?













13
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet

0,190
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.









