Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kraftige nedgangen i tilgjengelig arbeid som følge av koronakrisen, betyr at rundt 1,6 milliarder arbeidere i uformell sektor – det vil si nesten halvparten av den globale arbeidsstyrken – står i umiddelbar fare for å få miste levebrødet sitt. Advarselen kommer fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) i den siste utgaven av rapporten ILO Monitor. Nedgangen i forventet antall utførte arbeidstimer i årets 2. kvartal, er betydelig verre enn tidligere anslått.

Betydelig forverring globalt

Sammenlignet med nivåene før krisen (4. kvartal 2019), forventer ILO nå en nedgang på 10,5 prosent, tilsvarende 305 millioner fulltidsstillinger globalt. Det forrige estimatet var en nedgang på 6,7 prosent, tilsvarende 195 millioner fulltidsstillinger. Årsaken til de forverrede utsiktene er at smittevernstiltak og nedstenginger av hele land og industrier har blitt forlenget.

Situasjonen har forverret seg over hele verden. I Nord- og Sør-Amerika forventer ILO nå en nedgang i antall arbeidstimer på 12,4 prosent i andre kvartal (sammenlignet med nivået før krisen). Tilsvarende nedgang forventes å havne på 11,8 prosent for Europa og Sentral-Asia. Anslagene for resten av de regionale gruppene følger like etter, med en forventet nedgang på over 9,5 prosent.

Ber land handle umiddelbart

ILO ber nå om umiddelbare, målrettede og fleksible tiltak for å støtte arbeidere og næringsliv; særlig små bedrifter, arbeidstakere i uformell sektor og andre sårbare grupper.

Globalt koordinerte tiltakspakker og gjeldslette må på plass for å sikre en effektiv og bærekraftig gjenoppbygging. Internasjonale arbeidslivss tandarder som trepartssamarbeid vil være et godt utgangspunkt for å starte arbeidet.

«Når pandemien og krisen i arbeidsmarkedet nå fortsetter, blir behovet for å beskytte de mest sårbare enda større,» sier ILOs generaldirektør Guy Ryder. «For millioner av arbeidere betyr det å miste inntekten, at man også mister tilgang til mat, sikkerhet og mulighetene for en trygg fremtid. Det finnes nå millioner av virksomheter verden over som knapt puster. Det er dette det handler om i verdens arbeidsliv nå. Hvis vi ikke klarer hjelpe umiddelbart, vil disse bedriftene rett og slett forsvinne.»