Turismen har mange positive sider. Den gir arbeidsplasser, stimulerer til regional utvikling og sosioøkonomisk fremgang, og bringer mennesker nærmere hverandre. Hvert år reiser rundt to milliarder mennesker som turister.

Ulempen er at mange populære reisemål trues av økende forurensing, miljøfarer, skader på kulturminner og overforbruk av ressurser. Og det kommer i tillegg til forurensingen forårsaket av selve reisen til og fra destinasjonen.

Her er noen tips som kan hjelpe deg med å nyte ferien din, uten at reisemålet blir skadet av tilstedeværelsen din.

1. Dropp engangsartikler!

Engangsartikler blir ofte brukt i mindre enn 15 minutter, men kan ta mer en 1000 år å bryte ned. Mange av oss har byttet til bærekraftige alternativer i hverdagen – en holdning vi også bør ta med oss på reiser. Ved å bruke gjenbrukbare flasker og poser, uansett hvor du går, kan du bidra til mindre plastavfall i havet og andre habitater.

2. Bruk vann «klokt»

Turister bruker vanligvis langt mer vann enn lokale innbyggere. Med en økende vannmangel verden over, kan valgene du tar bidra til å sikre at folk har tilstrekkelig tilgang til vann i fremtiden. Ved å avstå fra daglig bytte av sengetøy og håndklær under hotellopphold, kan vi spare millioner av liter vann hvert år.

3. Handle lokalt

Ved å handle lokalt, bidrar du til å styrke den lokale økonomien og redusere destinasjonens karbonavtrykk fra transport av varene. Dette gjelder også ved måltider – nyt ferske, lokalt dyrkede råvarer ved hver sjanse du får.

Siti Khatijah Market
Siti Khatijah Market – et populært matmarked i Malaysia. Foto: Alex Hudson/Unsplash

4. Bruk et etisk reiselivsselskap

Reiseliv involverer mennesker, logistikk, leverandører, transport og mye mer. Hvert ledd i kjeden kan påvirke miljøet – enten positivt eller negativt. Hvis du foretrekker å overlate planleggingen til noen andre; sørg for å velge en operatør som prioriterer miljøet, bruker ressursene effektivt og respekterer lokal kultur.

5. Vennligst ikke mat dyrene

Å mate ville dyr, eller komme for nær dem, øker sjansene for å spre sykdommer som forkjølelse, influensa og lungebetennelse fra mennesker til dyr. Dessuten, når dyr blir vant til å motta mat fra mennesker, endres den naturlige atferden deres – og de kan bli avhengige av mennesker for å overleve. I noen tilfeller kan det også føre til dyr-menneske-konflikter.

Bærekraftig turisme
Å ikke mate eller kommer for nær ville dyr, er et av FNs tips for «bærekraftig turisme». Foto: Zizhang Cheng/Unsplash

6. Og ikke spis dem heller!

Konsumering av truede eller eksotiske dyr, bidrar til en økning i krypsskyting, handel og utnyttelse av dyr. Foruten skaden påført det enkelte dyret på tallerkenen din, kan uansvarlig servering bidra til utryddelse av arter som allerede er truet av klimaendringer og tap av habitat. Ha dette i bakhodet også når du handler suvenirer, og hold deg unna produkter laget av truede dyreliv.

7. Del på transport

Transport er en stor bidragsyter til karbonavtrykket fra turisme. I stedet for private drosjer, kan du utforske offentlig transport som tog, busser og delte drosjer. Du kan også sykle – en både praktisk og billigere måte å utforske og lære om et sted på.

Bærekraftig turisme
En bærekraftig reiselivssektor kan bidra til å redusere global fattigdom, uten at miljøet blir påvirket negativt. På bildet ser du trehjulte taxier (ofte kalt «tuk-tuks») i Thailand. Foto: Florian Wehde/Unsplash

8. Vurder å bo hos lokale

Å bo hos en lokal beboer eller familie, er et miljøvennlig alternativ som lar deg komme tett på lokale kulturer og skikker. Å bo hos vertsfamilier eller lignende, kan løfte lokalsamfunn og gi dem inntekt, samtidig som du får et innblikk i ulike livsstiler.

9. Gjør hjemmeleksen din

Før du reiser, lær så mye som mulig om destinasjonen du skal besøke. Da kan du enklere fordype deg i lokale tradisjoner og praksiser, og sette pris på ting som ellers kunne ha gått ubemerket hen. Med riktig informasjon kan du utforske et reisemål på en mer sensitiv måte, og overraske deg selv med nye eventyr og oppdagelser.

10. Besøk nasjonalparker og helligdommer

Å utforske natur og dyreliv gjennom nasjonalparker og helligdommer, er en intim måte å få førstehåndserfaring med dyrene og deres økosystemer på. I noen tilfeller støtter inngangsbilletten bevarende arbeid som beskytter arter og landskap.

11. Ikke legg igjen spor

Du kan sette et avtrykk ved å ikke legge igjen spor på feriedestinasjonen. Kast søppel der det skal kastes, og ikke fjern eller endre noe uten tillatelse. La oss sørge for at vi bare etterlater oss myke fotavtrykk – ikke miljømessige.

12. Spre ordet!

Nå som du er klar for å reise i miljøvennlig stil, er det på tide å spre ordet! Informer reisefølget, venner og familie om hvordan bærekraftig turisme gagner lokalbefolkningen, og hjelp oss alle ved å ivareta det vakre miljøet vårt.

Lær mer om bærekraft her:


Saken er hentet fra UN News.