[[suggestion]]
DENNE UKA I FN: FN-sambandet har fått ny generalsekretær og Guterres besøkte Kyiv

FNs sikkerhetsråd

USA har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mai.

Uka i Sikkerhetsrådet

Tirsdag: Programmet for mai vedtas. 
Torsdag: Orientering om Ukraina. FNs generalsekretær ventes å rapportere fra besøk i Moskva og Kyiv. 
Fredag: Uformelt Arria-møte om Ukraina. Russland organiserer møtet.

USA holder to signaturarrangementer i mai. En orientering om konflikt og matsikkerhet, samt en orientering om teknologi og sikkerhet. Les mer om Sikkerhetsrådets program for mai her.

Vetoinitiativet ble vedtatt i FNs generalforsamling

Dersom et av Sikkerhetsrådets permanente medlemsland bruker vetoretten må FNs generalforsamling møtes innen ti dager, heter det i en ny resolusjon. Landet må rettferdiggjøre sitt veto, og kan bli konfrontert med dette av FNs medlemsland.

Les saken på fn.no.

FNs generalsekretær i Ukraina: — Krig er ondt og uakseptabelt

Generalsekretær António Guterres besøkte steder for mulige krigsforbrytelser i Ukraina. Han fordømte de onde handlingene utført mot sivilbefolkningen og ba om at de kriminelle stilles til ansvar.

Les saken på UN News, og les om Guterres pressekonferanse med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj her.

Ny generalsekretær i FN-sambandet

Catharina Bu er ansatt som ny generalsekretær i FN-sambandet. Hun begynner i stillingen medio september. 

Les mer på fn.no.

Aktuelle rapporter og arrangementer

  • Sand er den naturressursen vi bruker mest av etter ferskvann, men verdens sandlagre krymper raskt. Ler om hvordan vi kan løse utfordringene og sikre bærekraftig bruk av sand i FNs miljøprogram sin nye rapport.
  • 5. mai: ILO lanserer en rapport om hvilken rolle kollektive avtaler spiller i arbeidslivet. Rapporten ser spesielt på kollektive avtalers rolle når det gjelder gjenoppbygging etter pandemien og utjevning av ulikheter. Les mer her.
  • 13. mai: Hvert år blir 121 millioner kvinner i verden uplanlagt gravide. Dette har alvorlige konsekvenser for samfunn, kvinner og jenter, global helse og bærekraftsmålene. Bli med på en samtale med utviklingsministeren om funnene i UNFPA-rapporten State of the World Population 2022. Sjekk FN-sambandet på facebook for mer informasjon.
  • 23. - 25. mai: Årets Stockholm Forum for Peace and Development utforsker sammenhengene mellom konflikt og klima- og miljøkrisen, samt hvordan vi kan skape fredsløsninger som sikrer menneskers livsgrunnlag og planetens helse. Les mer her.
  • 2. - 3. juni: Det internasjonale miljømøtet Stockholm+50 går av stabelen i Stockholm. Høynivåmøtet markerer 50 år med global miljøaktivisme, og er et springbrett for å realisere bærekraftsmålene, spesielt de som gjelder natur og klima. Les mer om møtet her.

ILO: De minst utviklede landene sakker akterut

Økonomisk og sosial fremgang i de minst utviklede landene er satt på vent på grunn av pandemien, klimaendringene og den pågående energi- og matkrisen.

Les saken på fn.no.

FN har fått sin første spesialrapportør for menneskerettigheter og klimaendringer

Den tuvalsk-australske klimaeksperten Ian Fry startet i jobben 1. mai. Spesialrapportøren skal undersøke hvordan klimaendringene påvirker menneskerettighetene og foreslå tiltak for å ivareta dem.

Les saken på OHCHR.

Les mer om Fry sin bakgrunn og innholdet i stillingen her.
 

Abonner på nyhetsbrev: