[[suggestion]]
Denne uka i FN: FN-sambandet har fått ny styreleder, og klima får mye oppmerksomhet i FN

 

FNs sikkerhetsråd

Mexico har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i november

Uka i Sikkerhetsrådet

Denne mandagen tar Mexico over presidentskapet i Sikkerhetsrådet og presenterer månedens arbeidsprogram for medlemmene. På onsdag skal Sikkerhetsrådet og FNs generalforsamling stemme over kandidater for å fylle en ledig stilling i Den internasjonale domstolen. Andre saker som står på agendaen i Sikkerhetsrådet er kjemiske våpen i Syria og stemme over en resolusjon om den EU-ledede multinasjonale stabiliseringsstyrken i Bosnia og Herzegovina.

Et enstemmig Sikkerhetsråd vil styrke beskyttelsen av utdanning

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon om beskyttelse av utdanning i konfliktsoner. Resolusjonen er initiert og fremforhandlet av Niger og Norge. Resolusjonen fordømmer angrep på skoler, barn og lærere i tillegg til å oppfordre partene i konflikter om å ta aktive grep for å sikre retten til utdanning.

Les mer på regjeringen.no og UN News.

— En epidemi av statskupp 

FNs generalsekretær gikk løs på det han kaller en “epidemi av statskupp” og ba Sikkerhetsrådet gjøre mer for å avskrekke kuppmakere i forkant av deres møte om situasjonen i Sudan. Sikkerhetsrådet vedtok en presseuttalelse om Sudan som uttrykte bekymring for situasjonen og ber om at alle anholdte løslates. 

Les saken på Reuters og Sikkerhetsrådets presseuttalelse her

FN-sambandet har fått ny styreleder

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, er valgt til ny styreleder i FN-sambandet. Hun tar over vervet etter Trine Lise Sundnes.

Les saken på fn.no.

 

Aktuelle rapporter og arrangementer

Klimatoppmøtet (COP26) får mye oppmerksomhet i FN denne uken. 

  • 31. oktober – 12. november: FNs klimatoppmøte (COP26) er i gang! Les alt om åpningen på UN News. FNs generalsekterær deltar på et møte om klima med verdens toppledere i dag. Les mer om dette og programmet for klimakonferansen her.
  • 2. november: Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) lanserer en rapport om vann og klimaendringer i forbindelse med COP26. Les mer her
  • WMO lanserte en forsmak på rapporten State of the Global Climate 2021 denne søndagen. De syv siste årene ligger an til å bli de varmeste i historien og havet fortsetter å stige. Les mer på WMO sine nettsider. En annen ny rapport fra organisasjonen slår fast at vi nådde en ny topp i fjor når det gjelder utslipp av klimagasser i atmosfæren. Den økonomiske nedgangen som følge av koronapandemien hadde ingen merkbar effekt på utslippene. Les rapporten Greenhouse Gas Bullentin her
  • 4. november: FNs miljøprogram (UNEP) lanserer en rapport om hvordan verden best kan tilpasse seg klimaendringene. Les mer her.
  • Årlig bruker verden 423 billioner USD på å subsidiere fossilt brennstoff. Dette er fire ganger så mye penger som det verden trenger for å hjelpe fattige land med å takle klimakrisen. UNDP har lansert en ny kampanje om bevissthet rundt klima, miljø og utvikling - og faren menneskeheten utsetter seg for om vi ikke handler nå. Les mer om kampanjen Don't Choose Extinction her
  • For første gang har FN undersøkt hvor mye klimagasser som absorberes av skogene på UNESCOs verdensarvliste, og det er hele 190m tonn CO2 i året. Det tilsvarer rundt halvparten av Storbritannias årlige CO2 utslipp fra fossile brennstoffer. Les saken på UN News.

 

ILO: Sysselsettingseffekten av pandemien er verre enn forventet

Den siste ILO Monitor-rapporten om hvordan covid-19 har påvirket verdens arbeidsmarkeder viser at bedringen i markedene har stoppet opp. Forskjellene mellom avanserte og utviklingsøkonomier er betydelig og økende, ifølge ILO News. ILO anslår nå at antall globale arbeidstimer i 2021 vil være 4,3 prosent under pre-pandeminivåene (fjerde kvartal 2019), tilsvarende 125 millioner heltidsjobber. Dette er en dramatisk revisjon av ILOs anslag fra juni på 3,5 prosent eller 100 millioner heltidsjobber.

Les mer på ILOs sider.

Abonner på nyhetsbrev: