Syria: 10 år siden konflikten startet

Det er nå 10 år siden den arabiske våren begynte i Syria. Opprøret førte til den grusomme krigen som pågår fortsatt. 90 prosent av alle barn i landet trenger hjelp, ifølge UNICEF.

Syria er tema i FNs Sikkerhetsråd i dag. FNs spesialutsending til Syria, norske Geir O. Pedersen, skal orientere Sikkerhetsrådet om situasjonen i landet.

FNs generalsekretær orienterte journalister om situasjonen i Syria forrige uke, og etterlyste handling fra Sikkerhetsrådet for å sikre humanitære hjelpearbeidere tilgang til sivilbefolkningen.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, hadde også en uttalelse nylig om menneskene som har forsvunnet som følge av krigen i Syria.

Sikkerhetsrådet diskuterte matsikkerhet og konflikt

Ved utgangen av 2020 sultet mer enn 88 millioner mennesker som følge av konflikt og ustabilitet. Det er en økning på 20 prosent fra året før, og trenden vil trolig fortsette i 2021, om ingenting gjøres. "Dersom man ikke gir mat til mennesker, gir man næring til konflikter”, sa FNs generalsekretær på Sikkerhetsrådets møte om matsikkerhet og konflikt. Mer enn 30 millioner mennesker er bare “et steg unna” sultkatastofe, sa generalsekretæren. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein deltok på møtet.

Les hele innlegget til Ulstein

Sikkerhetsrådet fordømmer volden i Myanmar

FNs sikkerhetsråd fordømmer volden mot fredelige demonstranter i Myanmar og er bekymret for restriksjonene for medisinsk personell, journalister og sivilbefolkningen. 

Les saken på UN News

Myanmar: Forbrytelser mot menneskeheten?

FNs spesialrapportør for Myanmar, Thomas Andrews, leverte torsdag en ny rapport til FNs menneskerettsråd om situasjonen i landet. Andrews hevder militæret med stor sannsynlighet begår forbrytelser mot menneskeheten i Myanmar. Siden kuppet, har militæret angrepet og fordrevet flere tusen mennesker fra etniske minoriteter.

Les spesialrapportørens uttalelse

Nettmøte med utenriksministeren: Hvordan jobber Norge i FNs Sikkerhetsråd?

Det ble en spennende skoledag for de rundt 1000 elevene som var med da utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte med Leo Ajkic for å snakke om Norge i Sikkerhetsrådet. I januar 2021 ble Norge valgt inn som 1 av 15 land i rådet. Utenriksministeren og Ajkic diskuterte og drøftet blant annet hvilke saker Norge har fokus på og hva slags ansvar vi har i rådet.

Skoleklasser over hele landet fulgte arrangementet live, og fikk mulighet til å stille utenriksministeren spørsmål. Spørsmålsrunden ble fulgt opp med quiz hvor over 300 elever deltok. Atlanten Videregående skole i Kristiansund stakk av med den gjeve seieren.

FN-sambandet vil takke utenriksminister Ine Eriksen Søreide, konferansier Leo Ajkic og skoleklassene som deltok for et flott arrangement!

Kvinner i politikken 2021: Fremskritt og tilbakeskritt

Det har vært både fremskritt og tilbakeskritt når det gjelder likestilling i politikken det siste året, ifølge FNs kvinneorganisasjon (UN Women). Samtidig som flere land har kvinnelig stats- og regjeringsoverhode, har det også vært en økning i antall land som ikke har noen kvinner i regjeringen.  

Les saken på UN Women

FN er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i:

USA: Spesialrapportører i FN oppfordrer Biden å avvikle dødsstraff

I 2020 ble 13 personer i USA drept i løpet av seks måneder som følge av dødsstraff.

Les uttalelsen fra spesialrapportørene

Å spille fotball på en «gravplass»; boikott eller ikke boikott?

Det er stor uenighet om Norge bør delta i fotball-VM i Qatar i 2022, på grunn av landets alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Les saken på fn.no

Demokratiet taper, mens autoritære regimer øker i verden

Årets rapport fraThe Economist Intelligence Unit,som rangerer demokratiets stilling i verden, “Democracy Index 2020: In sickness and in health?”, viser at hvert tredje menneske i verden lever i land med autoritære styrer og at bare 23 land i verden er helt demokratiske. Norge ligger på topp som verdens mest demokratiske land. Nord-Korea er nummer 167 på indeksen og er dermed ansett som verdens minst demokratiske land.

Årets rapport viser at utviklingen går feil vei. 116 av 167 land har fått lavere score enn de hadde året før. De mange tiltakene for å stoppe smittespredning på grunn av koronapandemien blir sett på som den viktigste årsaken til at gjennomsnittet er det laveste siden den første indeksen ble utarbeidet i 2006.

Du kan lese mer om indeksen i Aftenposten 14. mars

Hver femte digitale plattform-arbeider i verden kommer fra India

ILOs årlige rapport World Employment and Social Outlook har viet årets utgave til den digitale utviklingen og konsekvensen den har på arbeidsmarkedet.

Bloomberg har sett nærmere på funnene i rapporten om den globale fordelingen av oppdrag versus arbeidere i denne bransjen. Oversikten viser at mens etterspørselen etter digitale online-tjenester stort sett kommer fra land som USA, Storbritannia, Australia og Canada, er en stor andel av arbeiderne fra utviklingsland. Den største gruppa, som utgjør 20 prosent, kommer fra India. Ifølge ILO, har majoriteten av dem som jobber med online-tjenester ingen trygdeordninger, og har store mangler når det gjelder forsikring og pensjonsordninger.

Les mer om rapporten i forrige ukes nyhetsbrev

Hvilke konsekvenser fører et år med pandemi med seg for barna?

Det har UNICEF nå laget en oversikt over: 168 millioner skolebarn har nesten ikke hatt tilgang på skole på et år; fattigdommen har økt; færre lærer å skrive og lese; ytterligere 10 millioner barn riskikerer barneekteskap; og en rekke andre utfordringer. Dette har altså blitt den nye hverdagen for millioner av barn verden rundt. Arrene pandemien har påført,vil sitte for alltid for mange av dem.

Les artikkelen og få hele oversikten