Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal bruke anledningen til å ta på oss ansvaret i Sikkerhetsrådet, særlig på de områdene der Norge har kompetanse. Det vil bli en krevende jobb. Vi skal fremme våre egne interesser, men også felles løsninger på de utfordringene verden står overfor, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide på pressekonferansen dagen etter det var klart at Norge får en plass i Sikkerhetsrådet fra 2021.

Norge kommer inn sammen med Kenya, Irland, India og Mexico.

Sikkerhetsrådet består av 15 land totalt. De fem permanente medlemmene er USA, Kina, Storbritannia, Frankrike og Russland. De fem landene som fortsetter som ikke-permanente medlemmer i ett år til er Estland, Niger, Saint Vincent og Grenadinene, Tunisia og Vietnam.

Norge har sittet i Sikkerhetsrådet hele fire ganger tidligere. Det er 20 år siden sist vi satt ved det som ofte omtales som verdens mektigste bord, da med ansvaret for sanksjonskomiteen til Irak. Norge jobbet også for å få Somalia tilbake på agendaen i Sikkerhetsrådet, etter at landet hadde vært blokkert i noen år.

Vil jobbe for kvinner, fred og sikkerhet

I toårs-perioden Norge vil ha sete, ønsker de jobbe for mennesker som er utsatt for seksuelt basert vold, og for kvinners deltagelse i freds- og sikkerhetsarbeid. Norge vil også fortsette det viktige arbeidet med å se klimaendringer og konflikt i større sammenheng.

Det har vært delte meninger om Norge bør sitte i FNs sikkerhetsråd. Utenriksminister Søreide er klar i sin tale om hvorfor dette er viktig og riktig:

– Små land må også ta sitt ansvar ved å sitte i Sikkerhetsrådet innimellom. Dette har tjent vår sikkerhet og velferd før, og vil gjøre det nå.

Det er FN-ambassadør Mona Juul som i hovedsak vil delta på møtene i Sikkerhetsrådet på vegne av Norge.

Les også

FNs sikkerhetsråd

Temaside om FN, fred og sikkerhet

Norge og FN