Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag 21. mars ble Human Development Report lansert. Dette er en årlig rapport som presenterer statusen over menneskelig utvikling i verden. Det er UNDP (FNs utviklingsprogram) som står for rapporten.

Selv om menneskelig utvikling har hatt en gjennomsnittlig økning i alle regioner mellom 1990 og 2015, befinner fortsatt en tredjedel av verdens befolkning seg på et lavt utviklingsnivå, ifølge indeksen for menneskelig utvikling (HDI).

Verden har sett en enorm utvikling siden 1990:

  • Tallet på mennesker i ekstrem fattigdom har gått ned med én milliard.
  • Dødelighet hos barn under fem år er halvert
  • Milliarder av mennesker har nå tilgang på rent drikkevann og bedre sanitære forhold

Allikevel har verden fortsatt en lang vei å gå, millioner av mennesker får ikke ta del i den utviklingen vi har sett:

  • Rapporten forteller at en tredjedel av alle mennesker befinner seg på et lavt utviklingsnivå på HDI
  • 766 millioner mennesker lever fortsatt under 1,90 dollar dagen.
  • 300 millioner mennesker i rike land regnet som fattige

Rapporten legger vekt på at det foregår systematisk diskriminering av mange grupper; Kvinner, urfolk, etniske minoriteter, LHBT-samfunnet og migranter er blant dem som møter hindre i det økonomiske, politiske, sosiale og kulturelle liv.

— Alle grupper må sitte rundt bordet når det tas avgjørelser, menneskelig utvikling er for alle, sa Tegegnework Gettu under lanseringen i Oslo. Han er nestleder i UNDP.

Norge fortsatt mest utviklet

Norge kommer også i år på topp på indeksen for menneskelig utvikling (HDI). HDI er en indeks i som beskriver utviklingen i verdens land og måler faktorer som levealder, utdanningsnivå og velstand.

Norge har ligget på toppen på denne tabellen de fem siste årene. På de neste plassene finner vi Australia, Sveits, Tyskland og Danmark. Nederst ligger Sør-Sudan.

FNs bærekraftsmål et viktig verktøy

Årets HDR legger vekt på viktigheten av å bruke FNs bærekraftsmål som grunnlag for videre menneskelig utvikling og fremskritt. Bærekraftsmålene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.