I starten av november holdt Sikkerhetsrådet et banebrytende møte om demonstrasjonene i Iran. Nå skal FNs menneskerettighetsråd etterforske om myndighetene i Iran sine handlinger mot demonstranter er brudd på internasjonal lov.

Mistenker menneskerettighetsbrudd

FNs menneskerettighetssjef, Volker Türk, krever at unødvendig og overdreven maktbruk mot demonstrantene i Iran må ta slutt. Türk omtaler situasjonen i landet som en fullverdig menneskerettighetskrise.

Menneskerettighetsrådet vil nå avdekke menneskerettighetsbrudd i Iran. Rådet er FNs øverste organ i menneskerettighetsspørsmål. De arbeider for at menneskerettighetene blir ivaretatt, og har ansvar for å ta tak i situasjoner der de blir brutt.

Overdreven maktbruk, undertrykkelse og forfølgelse av demonstranter er brudd på folkeretten.

I et ekstraordinært møte stemte et flertall av rådets 47 medlemsland for forslaget om å sende en gruppe for å starte granskingen av menneskerettighetsbrudd. Resolusjonen ble vedtatt med 25 for, 6 mot og 16 avholdende stemmer.

— Jeg håper søkelyset som iranske myndigheter utsettes for av demonstrantene og det internasjonale samfunnet, vil få myndighetene til å respektere ytrings- og forsamlingsfriheten og stanse diskriminering og vold mot kvinner og jenter, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt i en uttalelse etter vedtaket.

Huitfeldt oppfordret sterkt iranske myndigheter til å samarbeide med FN. Etterforskningen skal ha et spesielt fokus på kvinner og barn. Materialet som samles inn, vil kunne brukes i en påfølgende straffeforfølgning.

Norge, EU og USA har innført flere sanksjoner mot myndighetene i Iran på grunn av deres brutalitet i møte med fredelige demonstranter. USA har også annonsert at de arbeider videre med andre aktører for å fjerne Iran fra FNs kvinnekommisjon.

Svarer med dødsstraff

227 medlemmer av det Iranske parlamentet oppfordret rettsvesenet til å dømme de arresterte demonstrantene til dødsstraff den 6. november. Et åpenbart brudd på maktfordelingen, sier UN News.

16 FN-utnevnte uavhengige menneskerettighetseksperter krever at Iran slutter å dømme fredelige demonstranter til døden. De mener at myndighetene bruker dødsstraff som et våpen for å knuse demonstrasjonene.

Demonstranter har blitt siktet for forbrytelser som fører til dødsstraff, som å «føre krig mot Gud» og «korrupsjon på jorden». Nå fryktes det massehenrettelser.

Myndighetene i Iran kan også ha begynt å bruke systematisk voldtekt som en skremselstaktikk, ifølge CNN.

Hva skjer i Iran?

Etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september, ble en bølge av demonstrasjoner utløst mot regimet i Iran. Hun ble arrestert for å gå med hijaben på «feil» måte. Flere kilder melder at hun ble mishandlet og drept i politiets varetekt, mens Iranske myndigheter hevder at hun døde av naturlige årsaker.

Moralpolitiet i Iran har blant annet ansvar for at kvinnene overholder hijabpåbudet som er nedfelt i Iran sin straffelov. Etter at President Raisi innførte strengere klesregler i august har moralpolitiet utført hyppigere kontroller.

I begravelsen til Amini rev kvinner av seg hijaben i solidaritet, og en historisk bevegelse var i gang. I over to måneder har det vært flere brutale sammenstøt mellom myndighetene og demonstranter i Iran. Tusenvis har tatt til gatene, og videoer av kvinner i Iran og verden rundt som klipper av seg håret florerer på internett.

Barn blant de drepte

416 mennesker har blitt drept hittil som følge av myndighetenes brutale svar på protestene, ifølge Iran Human Rights. Blant de drepte skal det være rundt 40 barn. Minst 15 000 mennesker er blitt arrestert i forbindelse med protestetene, sier FN.

Ifølge BBC, prøver de iranske myndighetene nå å stenge ned internett-tilgangen for å kontrollere handlingsnarrativet. Myndigetene i Iran hevder nemlig at protestene ikke handler om kvinners rettigheter. Tvert imot hevder de at det er fiender av landet som orkestrerer demonstrasjonene for å sverte dem.