— Det er leit at ingen avtale ble oppnådd i dag, da en utvidet våpenhvile ville gitt ytterligere fordeler for befolkningen, sa FNs utsending til Jemen, Hans Grundberg, i en uttalelse søndag.

Han bekreftet dermed at den seks måneder lange våpenhvilen, mellom regjeringen og Houthi-opprørerne, offisielt er over.

Våpenhvilen ble inngått 2. april i år, og har siden blitt fornyet to ganger. Avtalen har ført til en stor forbedring av den humanitære situasjonen for landets sivilbefolkning, og gitt den lengste perioden med relativ ro siden konflikten intensiverte i 2015.

Tidligere denne måneden, uttalte Sikkerhetsrådet at antallet sivile tap er mer enn halvert siden våpenhvilen ble inngått.

Intense diskusjoner

— I løpet av de siste seks månedene har regjeringen i Jemen og Houthi-bevegelsen tatt viktige og modige skritt mot fred, ved å inngå – og to ganger fornye – en landsomfattende våpenhvile fremforhandlet av FN, sa Guterres i en uttalelse fredag.

— Jeg oppfordrer sterkt de jemenittiske partiene til ikke bare å fornye, men også utvide våpenhvilens vilkår og varighet, i tråd med forslaget presentert for dem av min spesialutsending, Hans Grundberg, la han til.

I en Twitter-melding torsdag, sa Grundberg at han var i «intense diskusjoner» i Jemens hovedstad, og at en fornyelse og utvidelse er «et humanitært imperativ og en politisk nødvendighet.»

Konkrete fordeler

FN-sjefen understreket at våpenhvilen har levert konkrete fordeler og sårt tiltrengt hjelp til det jemenittiske folket, inkludert en betydelig reduksjon i vold og sivile tap over hele landet.

Den har også tillatt en økning i leveranser av drivstoff via havnebyen Hodeidah, og en gjenopptaking av internasjonale flyvninger til og fra den Houthi-kontrollerte flyplassen i hovedstaden Sana – for første gang på nesten seks år.

— Det må imidlertid gjøres mer for å oppnå full implementering, inkludert en avtale om gjenåpning av veier i Taiz, i sør og andre byer, la han til.

Før fristen for fornyelse gikk ut, oppfordret generalsekretæren alle involverte i den langvarige konflikten til å «gripe muligheten».

— Dette er øyeblikket for å bygge videre på de allerede oppnådde gevinstene, ta fatt på veien mot en inkluderende og omfattende politisk prosess og forhandle en slutt på konflikten, sa han.

Han understreket samtidig at FN ikke vil spare på noen anstrengelser for å støtte partene i denne bestrebelsen.

Forhandlingene fortsetter

Søndag ble det bekreftet at forhandlingene ikke har ført frem, men Grundberg minner om at innsatsen fortsetter. Han oppfordrer partene til å bevare roen, og avstå fra provokasjoner eller handlinger som kan føre til en eskalering av volden.

— Jeg oppfordrer partene innstendig til å oppfylle sin forpliktelse overfor det jemenittiske folket. Til syvende og sist trenger jemenitter å få en slutt på konflikten, sa han.

Les mer om konflikten i Jemen her.