FNs generalsekretær deltok på åpningen av OL fredag 4. februar. Også presidenten for Generalforsalmlingen, Abdullah Shahid, var til stede skriver UN News.

OL og fredsbudskapet

— Når vi er vitne til så mange konflikter i verden ser vi relevansen av å ha olympiske leker der alle land er representert, til tross for at noen dessverre befinner seg i en krigstilstand, sa Generalsekretæren på en pressekonferanse etter den offisielle åpningen av OL på fredag.

— Å ha alle landene her, og vise at fred er mulig, at samhold er mulig, og at solidaritet er mulig rettferdiggjør FNs sterke støtte til Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), sa Guterres.

IOC har fått kritikk for sin beslutning fra 2015 om å gi OL til Kina på grunn av menneskerettssituasjonen i landet. Storbritannia og USA var blant landene som bestemte seg for å boikotte OL, skriver Reuters. Også Sverige, Australia, Japan, Taiwan og flere vestlige land bestemte seg for å bli hjemme skriver nyhetsbyrået.

USA kritiserte Guterres

USAs FN ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, skal ha oppfordret Generalsekretæren til å droppe OL-besøket under fire øyne, skriver Foreign Policy. Da Generalsekretæren gjorde det klart at han likevel ville dra, ba hun ham om å ta opp Kinas menneskerettsbrudd, ifølge diplomatiske kilder i FN-systemet.

— De olympiske lekene er et veldig viktig arrangement. Det symboliserer hvordan idrett bringer folk sammen og fremmer fred, sa Guterres til journalister også tidligere i år. Han understreket da at det var derfor han ønsket å delta, og at det ikke var et politisk besøk.

FN-rapporten om Xinjiang

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet jobber med en rapport om menneskerettssituasjonen i den kinesiske regionen Xinjiang, som har stått i sentrum for anklager om undertrykking av den uigurske minoriteten i Kina. I desember sa Bachelets talsperson at FN var i ferd med å ferdigstille rapporten, og at det bare var snakk om uker før den ble offentliggjort. Den 28. januar i år sa han at rapporten ikke vil bli lansert før de olympiske lekene, ifølge Foreign Policy.

Bachelet har forsøkt å få tilgang til Xinjiang-regionen siden 2018, ifølge Al-Jazeera. Kina skal ha gått med på at hun skal få besøke regionen i første halvdel av 2022 etter OL er avsluttet , skriver avisen.

Møtte Kinas ledere

Under Beijing-visitten møtte Generalsekretær Guterres med Kinas president Xi Jinping og utenriksminister Wang Yi. Guterres sa at han forventer at FNs menneskerettssjef, Michelle Bachelet, får tilgang til et troverdig besøk til Kina, inkludert Xinjiang-regionen, ifølge AFP.

Ifølge menneskerettaktivister sitter minst en million mennesker i såkalte “omskoleringsleire “ i Xinjiang. De fleste av dem kommer fra den muslimske minoriteten i landet, og Kina blir beskyldt for grove menneskerettsbrudd mot denne gruppen.