[[suggestion]]
FNs generalsekretær hyller Dronning Elizabeth II: — En god venn av FN

— Som Storbritannias lengstlevende og lengst regjerende statsoverhode, ble den 96 år gamle dronningen høyt beundret for sin «nåde, verdighet og dedikasjon rundt om i verden», sa Guterres i en uttalelse.

— Hun hadde en betryggende tilstedeværelse gjennom flere tiår med omfattende endringer, inkludert avkoloniseringen av Afrika og Asia og utviklingen av Samveldet, la han til.

God venn av organisasjonen

— Dronning Elizabeth II var «en god venn av FN», sa Guterres, og minnet om at hun ved to anledninger besøkte FNs hovedkvarter i New York. 

— Hun var dypt engasjert i mange veldedige og miljørelaterte formål, og snakket rørende til delegatene på COP26, FNs klimakonferanse i Glasgow, fortalte FN-sjefen.

— Jeg vil gjerne hylle dronningen for hennes urokkelige, livslange dedikasjon til å tjene folket sitt, sa han.

Hengivenhet og lederskap

Guterres uttrykte sin dypeste medfølelse til hennes etterlatte familie, regjeringen og folket i Storbritannia og Nord-Irland, og det bredere Samveldet av nasjoner.

— Dronningens hengivenhet og lederskap vil bli husket verden over, avsluttet han.

Siste dager i Skottland

Dronning Elizabeth II døde på eiendommen kjent som Balmoral Castle i Skottland, som har fungert som en sommerresidens for den kongelige familien.

I løpet av det siste året delegerte hun noen kongelige oppgaver til sin eldste sønn, prins Charles, arvingen til tronen, inkludert å lede statsåpningen av parlamentet i mai. Dette var første gang siden 1963 at dronningen ikke deltok på seremonien.

Dronningen gikk bort i en skjør tid, like etter statsminister Boris Johnsons nylige avgang. Den nye statsministeren Liz Truss reiste tirsdag til det kongelige slottet i Skottland, for å formelt bli bedt om å danne regjering.

Hun ble den 15. statsministeren til å inneha vervet under dronningens regjeringstid – den første var Winston Churchill.

Dronningens liv

Dronning Elizabeth II overtok tronen etter at hennes far, kong George VI, døde 6. februar 1952. Hun var bare 25 år gammel på dette tidspunktet. Juni året etter ble hun kronet.

I februar i år, påbegynte Storbritannia det som skulle bli en rekke feiringer i forbindelse med dronningens platinajubileum – en markering av hennes 70 år i tjeneste for det britiske samveldet.

Gjennom hele hennes embetsperiode, fungerte monarken som en levende kobling til andre verdenskrigs Storbritannia. Hun var også en samlende skikkelse for et samfunn i stor forandring, noe som kanskje særlig kom til uttrykk i møte med avkoloniseringen. I tillegg ledet hun landet gjennom det mange har kalt «en bitter skilsmisse» fra EU, under Brexit.

Tar farvel

Etter kunngjøringen av dronningens bortgang, har store folkemengder samlet seg utenfor Buckingham Palace og Balmoral Castle.

Den offisielle nettsiden til kongehuset ble utilgjengelig etter kunngjøringen, men de har postet at dronningen døde fredelig, og at sønnen Charles og hans kone Camilla blir værende på Balmoral i kveld, men returnerer til London i morgen.

Ifølge nyhetsmedier forventes en tidagers sørgeperiode før begravelsen finner sted.

Saken ble først publisert på UN News.

 

Se bildene fra da dronning Elizabeth II talte til FN (United Nations, 08.09.22)

Stikkord

  • António Guterres
  • Dronning Elizabeth II
  • FN
  • kondolanse
  • Storbritannia

Abonner på nyhetsbrev: