Guterres' uttalelse kommer etter utgivelsen av FNs miljøprogram (UNEP) sin Emissions Gap Report 2022. Rapporten viser at under gjeldende klimaplaner, er verden på kurs mot 2,8 graders global oppvarming innen slutten av århundret.

En klimaplan er enkelt forklart en handlingsplan for å kutte utslipp og tilpasse seg klimaendringer. Hver part i Parisavtalen er pålagt å etablere en klimaplan og oppdatere den hvert femte år. Til tross for en oppfordring om styrkede klimaplaner for 2030, finner UNEPs rapport at fremgangen siden FNs klimatoppmøte (COP 26) i fjor har vært utilstrekkelig.

— Anbefalingene i dagens rapport er klare, sier Guterres. — Vi må bryte avhengigheten av fossilt brensel. Unngå å låse oss inne i en fossil infrastruktur. Og investere massivt i fornybar energi.

— Vi må tette utslippsgapet før klimakatastrofen omslutter oss alle, advarer han.

— Ikke råd til flere falske løfter

Han understreker samtidig at forpliktelser til netto nullutslipp ikke er verdt noe som helst uten planer, retningslinjer og handlinger som skal sørge for at det skjer.

— Verden har ikke råd til mer grønnvasking (en form for villedende markedsføring der et produkt eller en virksomhet fremstilles som mer miljøvennlig enn det som faktisk er tilfelle, red.anm.), vi har ikke råd til flere som lover, men ikke leverer, eller leverer sent, sier Guterres.

Se hele Guterres' uttalelse her:

FN-sjefens advarsel kommer mindre enn to uker før FNs klimatoppmøte i 2022 (COP27), der globale ledere vil diskutere måter å håndtere klimakrisen på – fra å bygge motstandskraft og tilpasse seg endringene til å finansiere klimatiltak.

Se vår guide til klimatoppmøtet COP27 her

Om rapporten

Rapporten er den 13. utgaven i en årlig serie som gir en oversikt over forskjellen mellom hvor klimagassutslippene er spådd å være i 2030 og hvor de bør være for å avverge de verste konsekvensene av klimaendringene.

Den viser at oppdaterte nasjonale løfter fra COP26, utgjør en ubetydelig forskjell for anslåtte utslipp i 2030, og at vi er langt unna Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til godt under 2°C, helst 1,5°C.

Etter hvert som klimaendringene øker, finner den ferske utslippsrapporten at bare en systemomfattende endring kan redde oss fra en akselererende klimakatastrofe. Rapporten ser på hvordan man kan utføre denne transformasjonen, gjennom tiltak innen elektrisitetsforsyning, industri, transport og bygg samt mat- og finanssystemene.

Nøkkelfunn:

  • Verdens klimaplaner gir kurs mot 2,8°C oppvarming – langt over de 1,5°C som anbefales i Parisavtalen.
  • De globale klimagassutslippene kuttes i altfor lavt tempo. Verden trenger raske og kraftige utslippsreduksjoner.
  • Verden må kutte drivhusgassutslipp med 45 prosent for å unngå en global katastrofe.
  • Det finnes løsninger for å transformere samfunn, men tiden for kollektiv, multilateral handling er nå.

Les hele rapporten her.