I disse tider blir FN og dets organisasjoner ofte kritisert, satt på sidelinjen, eller oversett.

Krigen i Ukraina, klimakrisen, pandemien og økende fattigdom og ulikhet betyr at mange stiller seg spørsmål rundt FNs rolle og kapasitet til å gjøre noe med dagens største utfordringer.

På FN-dagen, som feires 24. oktober hvert år, arrangerte FN-sambandet mange arrangementer rundt om i landet. Det inkluderte en livesending, i samarbeid med Elevkanalen. Målet var å sette hvorfor – eller hvorfor ikke – vi fortsatt trenger FN i dag, litt mer enn 75 år etter FN ble opprettet i rampelyset.

FN-dagen
FN-sambandet og Elevkanalen organiserte en livesending på FN-dagen, 24. oktober 2022.

I programmet fikk skoleklasser fra mellomtrinnet til videregående skoler møte interessante gjester, som hjalp med å sette ord og bilder på hva FN er, hva FN gjør, og hva FN har fått til.

Statsminister Gahr Støre hadde invitert tre elever til sine kontor for å snakke om FN. Og i studio fikk vi besøk av en engasjert niende klasse fra Fagerborg skole, Arvinn Gadgil, leder av FNs utviklingsfond (UNDP) Oslo Governance Center, Gina Gylver, leder av Natur og Ungdom, og Egil Nyhus, som er en avistegner, illustratør og barnebokforfatter. Alle ble stilt spørsmålet «trenger vi FN?»

— Klart vi trenger FN, sa Nyhus som svar. Vi må snakke sammen, understreket han. Han ble bedt om å bruke sin kreativitet til å beskrive hvordan verden ville se ut med og uten FN.

Det enkle er det beste

FN-dagen 2022
Egil Nyhus – en av gjestene under årets FN-dag livesending – har jobbet som avistegner i over 30 år. Her snakker han med programleder Johannes Slettedal og viser frem en tegning han hadde med seg. Foto: Knut Neerland.

Nyhus har jobbet som avistegner i over 30 år. Han begynte som 16-åring med ukentlige bidrag til Vestfold Arbeiderblad i Tønsberg. I fjor vant han bronseprisen for sin tegning av «den forgiftete planet» under World Humor Awards.

Men hva gjør egentlig en avistegner?

— Jeg lager en tegning av det som skjer i nyhetene – et enkelt nyhetsbilde, kan du si – av det som skjer, forklarte han.

I FN-dagsendingen fikk han et vanskelig oppdrag. Han skulle å forklare, på sin måte, hvordan verden hadde sett ut uten FN, slik at alle kan skjønne poenget.

— Det enkle er ikke bare det beste, det er det tydeligste, understreket Nyhus.

FN betyr at vi jobber og snakker sammen

Men hvordan illustrerer man noe som er så stort og altomfattende som FN, og hvordan verden ville sett ut uten FN? Nyhus fikk en halvtime til å tegne seg frem til dette svaret.

Før han begynte å skisse ble han spurt om han visste hva han skulle tegne.

— FN er en organisasjon for at vi skal kunne samarbeide og snakke sammen, og å høre hva andre mener, mente Nyhus. Det må bli noe rundt det, antakelig, sa han.

FN er en «brobygger»

Egil Nyhus
Egil Nyhus viser frem tegningene sine til programleder Shana Fevang Mathai under FN-dagen livesendingen. Foto: Knut Neerland

— Tegningen må være noe med at to mennesker prøver å få kontakt på et vis, sa Nyhus, før han spisset blyanten sin og satte seg i «avistegnerstolen» i studio for å skisse.

Programleder Shana Fevang Mathai stakk innom «avistegnerstolen» flere ganger under sendingen for å se hvordan det gikk.

— Jeg ville vise kommunikasjon, noen som prater sammen, sa Nyhus og viste frem sin første skisse av to mennesker som prøver å få kontakt.

Egil Nyhus
Skjermbilde av tegningene til Egil Nyhus som han viser frem under livesendingen på FN-dagen. Denne tegningen viser en gutt og en jente som står på hver sin side av en kløft og prøver å snakke sammen. Illustrasjon: Egil Nyhus.

— De vil så gjerne prate sammen, men det er vanskelig, det er for langt over. Da kan det jo hende at FN kan lage en bro slik at de kan møtes, sa han, og viste den andre tegningen: Hvordan verden ser ut med FN?

Egil Nyhus
Skjermbilde av tegningene til Egil Nyhus som han viser frem under livesendingen på FN-dagen. Denne tegningen viser en gutt og en jente som står sammen på toppen av en bro. Denne broen representerer FN. Illustrasjon: Egil Nyhus.

Det er bare å begynne!

Å jobbe som avistegner betyr at man må ha mange ideer.

— Samarbeid, det er jo FN. Det å høre på hverandre, mente han var det viktigste å vise gjennom tegningene sine om hvordan verden ville sett ut uten FN.

Ha ga også viktige visdomsord til alle elevene som satt i studio og alle barn og voksne som så på sendingen.

Det vanskeligste er – for de fleste – å begynne. Det var Nyhus enig i.

— Man må bare begynne. Det gjelder jo egentlig alt: tegning, sang og engasjement. Bare begynn, oppfordret han.

Tydelig resultat

— Her har vi to som vil ha kontakt, som får kontakt, og da blir det tydeligere, sa Nyhus og viste frem den ferdige tegningen av menneskene som endelig kom sammen på en bro. Denne broen representerer FNs rolle i å fremme samarbeid, dialog og diplomatiske relasjoner.

Fevang Mathai sa seg enig at dette er noe de fleste ville skjønne.

— FN er den tydelige, sterke blåfargen, understreket Nyhus. Han viste frem den ikoniske fargen som brukes på FN-flagget og av alle FN-organisasjoner og deres produkter – for at alle skal kjenne igjen FN som endringskaper.

Å tegne FN: Bli inspirert!

Egil Nyhus
Egil Nyhus tegner FN. Her er en rekke av avistegningene som han laget for FN-dagen i 2022. Illustrasjoner: Egil Nyhus.

Det finnes flere måter å se FN på, og FNs bidrag på. Selv om Egil Nyhus viste frem den ene tegningen under livesendingen, har han laget flere. De viser alle hvordan verden ville sett ut, både med og uten FN.

Gå til Elevkanalens undervisningsopplegg og la deg inspirere av Nyhus. Tegn din egen tegning!

Vil du bli publisert?

Hvis du vil få publisert tegningen din, send den til elevstemmer@elevkanalen.no.

Skriv «FN-dagen» i emnefeltet. Opplys gjerne hvilket navn vi skal sette under, alderen og skolen din.