Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har bevilget midler som skal støtte arbeidere og deres familier som ble rammet av de ødeleggende jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria 6. februar. Dette melder ILO i en pressemelding.

— I dag er jeg glad for å kunngjøre at vi har bevilget 3,6 millioner dollar i støtte til berørte arbeidere og deres familier, sa ILOs regiondirektør for de arabiske statene Ruba Jaradat. Vi jobber for å mobilisere ytterligere ressurser for fremtidig arbeid, la hun til. Dette ble kunngjort på en giverkonferanse for å sikre finansiering og koordinere nødhjelpen i de berørte områdene i begge land.

Organisasjoner og land trapper opp støtte

7 milliarder euro i støtte ble lovet av det internasjonale samfunnet på giverkonferansen for jordskjelvofrene arrangert 20. mars av EU-kommisjonen og Sverige. 6,05 milliarder euro er lovet i tilskudd og lån til Tyrkia, og 950 millioner euro er lovet i tilskudd til Syria. 21 EU-medlemsland, Norge, Albania, Montenegro, og Serbia kunngjorde bistand til landene.

— Behovene er fremdeles store etter den ufattelige tragedien, selv om mye hjelp også er kommet fram. Norge øker nå støtten til ofrene med 100 millioner kroner, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt in en pressemelding. Den totale norske støtten etter katastrofen er 350 millioner kroner. 

Gjenoppbygge infrastruktur, gjenopprette levebrød

ILO-midlene vil gå til å iverksette nødsysselsettingsordninger for å rehabilitere ødelagt infrastruktur, og gjenopprette levebrødet i berørte samfunn i de to landene.

— ILOs arbeidsintensive metoder gir praktiske løsninger for å forsterke jobbskapingspotensialet i områder hvor tilgangen til utstyr er knapp, og levebrødsmuligheter går tapt, sa Jaradat på konferansen.

Rett etter at jordskjelvet rammet, tok ILO grep for å støtte de berørte samfunnene. De har prioritert å trappe opp tiltak som dekker de akutte behovene til arbeidere og deres familier. ILO gjennomfører sysselsettingskonsekvensanalyser i begge land, i samarbeid med FN og utviklingspartnere.

I Tyrkia jobber ILO med arbeidsmarkedsinstitusjoner som arbeidsformidling for å støtte jobbmuligheter for berørte arbeidere. ILO jobber med bedrifter slik at de er i stand til å tilby anstendige og bærekraftige jobber, samtidig som de opprettholder forretningskontinuitet, og fortsetter å bistå arbeidsgiverorganisasjoner og fagforeninger – for å sikre at de fungerer og kan yte kritiske tjenester til deres medlemmer.

I Syria forbedrer ILO arbeidssikkerhet og helsepraksis, gjennom en rekke opplæringskampanjer for ingeniører. De støtter også pågående arbeidsintensive prosjekter i de berørte nabolagene i Aleppo. ILO gir også tilskudd til Syrias arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, slik de også kan trappe opp støtte til berørte arbeidere og bedrifter.

På kort sikt fungerer lønnsutbetalingsordninger som et umiddelbart inntektssikringstiltak for mennesker som er rammet av en krise. På mellomlang- og lang sikt bidrar disse ordningene til å rehabilitere infrastruktur og bygge individuelle og samfunnsmessige ferdigheter og kompetanse.