Mer enn fem kvinner eller jenter ble drept hver time av egen familie i 2021, ifølge en ny rapport fra UN Women og UNODC.

Kvinner og jenter er mest utsatt for å bli drept av personer i nær relasjon i sitt eget hjem. Av en partner, en far, mor, bror eller andre familiemedlemmer. Nåværende eller tidligere partnere er den mest sannsynlige gjerningsmannen, og utgjør nesten 65 prosent av tallene.

Rapporten «Kjønnsbaserte drap av kvinner og jenter: Bedre data for bedre respons på femicide» kom ut i forbindelse med Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november. Vold rettet mot kvinner eller jenter på grunn av deres kjønn blir omtalt som «femicide».

Det er en forferdelig påminnelse om at vold mot kvinner og jenter er et av de mest gjennomgripende menneskerettighetsbruddene i verden.

De 45 000 drapene utgjør 56 prosent av alle kvinner og jenter som ble drept i fjor. Det vil si at over halvparten av 81 100 registrerte drap på kvinner og jenter ble utført av en partner eller andre familiemedlemmer. Det konkluderer rapporten.

Lite fremgang

— Bak enhver femicide-statistikk er en historie til en enkelt kvinne eller jente som har blitt sviktet. Disse dødsfallene kan forebygges. Verktøyene og kunnskapene for å stoppe det fra å skje finnes allerede, sier Sima Bahous, administrerende direktør i UN Women.

Rapporten viser også at det er lite som har endret seg det siste tiåret. Antallet drepte kvinner har holdt seg stabilt over tid. Tallene er oppsiktsvekkende høye allerede, men det antas å være store mørketall. Tallene er også begrenset i flere tilfeller, spesielt når det kommer til utsatte grupper.

Kvinner og jenter verden rundt

Vold mot kvinner er et problem i alle land i verden, men én verdensdel stikker seg ut. Kvinner og jenter var mest utsatt for å bli drept av en partner eller andre familiemedlemmer i Afrika. Asia har de høyeste tallene på kjønnsbaserte drap i den private sfæren i 2021.

Rapporten viste at 2,5 kvinner eller jenter per 100 000 av den kvinnelige befolkningen i Afrika ble drept i den private sfære i 2021. Tallene for resten av verden var 1,4 i Amerika, 1,2 i Oseania, 0,8 i Asia og 0,6 i Europa. 17 800 kvinner eller jenter ble drept i Asia, 17 200 i Afrika, 2 500 I Europa og 300 i Oseania.

Samtidig viser funnene at koronapandemien i 2020 hadde sammenheng med en betydelig økning i kjønnsrelaterte drap i den private sfæren i Nord-Amerika og til en viss grad i Vest- og Sør-Europa.

16-dagers aksjonskampanje

Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner markerte starten på en 16-dagers UNiTE-kampanje mot kjønnsbasert vold. Aktivister over hele verden oppfordres til å fortsette kampen for kvinnerettigheter. Den årlige Kampanjen har blitt ledet av FNs generalsekretær og UN Women siden 2008.

Fargen oransje brukes under slagordet «Orange The World» for å representere en lysere fremtid, fri fra vold mot kvinner og jenter.

Hele 1 av 3 kvinner og jenter blir utsatt for fysisk eller seksuell vold minst én gang i løpet av livet. I en verden hvor kvinners rettigheter stadig blir krenket og innskrenket, er det helt nødvendig å kjempe fremover.