Flere hundre sivile har blitt drept av sikkerhetsstyrkene i Myanmar etter militærkuppet i landet 1. februar. "Å innføre et våpenembargo på Myanmar er det miste Sikkerhetsrådet burde gjøre for å svare på volden mot sivile i landet" skriver organisasjonene i et felles opprop ifølge Reuters.

Kina: Nei til sanksjoner

— Vi støtter ikke forslaget om å bruke sanksjoner, og vi vil ikke bruke dette som et siste utvei for å takle konflikter, sa Kinas FN ambassadør Zhang Jun ifølge nyhetsbyrået.

Kina har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden og ansvar for å sette dagsorden, men Kina har følge PassBlue ingen planer om å diskutere krisen i Myanmar. Kinas ambassadør henviser til Organisasjonen for landene i Sørøst-Asia (ASEAN) sin rolle i konflikten og vektlegger diplomati som verktøy for konfliktløsning.

— Jeg forstår det slik at Sikkerhetsrådet for øyeblikket vektlegger å støtte opp om ASEAN-landenes diplomatiske anstrengelser og å hjelpe ASEAN med å spille en konstruktiv rolle, sa ambassadør Zhang.

Kina er et av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, og vetoretten gir landet makt til å blokkere resolusjoner og vedtak Sikkerhetsrådets medlemmer foreslår.

En varslet katastrofe

Den politiske krisen og pandemien fører til at fattigdommen øker. Ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP) kan halvparten av Myanmars befolkning leve i fattigdom innen utgangen av 2022 dersom ikke noe gjøres.

Ifølge organisasjonens analyse vil det bety at så mange som 25 millioner mennesker kan havne under fattigdomsgrensen i løpet av neste år, et scenario landet ikke har opplevd siden 2005.

Som følge av den alvorlige situasjonen tredobler nå Verdens matvareprogram nødhjelpen til Myanmar skriver Bistandsaktuelt.

Angrep på helsearbeidere

— Helsepersonell er noe Myanmar virkelig trenger nå, men helsearbeiderne frykter arrestasjoner og frihetsberøvelse for sin rett til ytringsfrihet og fredelig forsamling, sier FNs landteam i Myanmar.

Siden militærkuppet 1. februar har det blitt rapportert om minst 158 angrep på medisinsk personell og bygninger i Myanmar og mer enn 139 leger har blitt arrestert. Dette truer ikke bare de generelle, nødvendige helsetjenestene til befolkningen, men også bekjempelse av koronapandemien skriver UN News.

Les mer om konflikten i Myanmar på fn.no