Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi (IDAHOT) tar i år for seg seksuell orientering, kjønnsidentitet, psykisk helse og trivsel.

Mange lesbiske, homofile, biseksuelle, trans- og intersex personer opplever diskriminering, trakassering og stress på arbeidsplassen. ILOs egen forskning viser at et inkluderende arbeidsliv stimulerer mental helse og trivsel for alle arbeidstakere.

— Jeg vil understreke den grunnleggende betydningen av sosial rettferdighet og anstendig arbeid som et sentralt element i positiv mental helse og velvære for LHBT personer, og et viktig uttrykk for LHBT rettigheter, sa ILOs generaldirektør Guy Ryder under markeringen i ILOs hovedkvarter i Genève.

Norsk støtte

Norge har lenge jobbet aktivt for LHBT-rettigheter, og har siden 2012 støttet ILOs PRIDE-prosjekt for å fremme rettigheter, utvikling og likestilling i arbeidslivet. PRIDE er en forkortelse for "Promoting Rights, Development and Equality in the world of work".

— Det ligger i kjernen av ILOs verdier og mandat å fremme likestilling og ikke-diskriminering på enhver arbeidsplass og for alle arbeidstakere, uavhengig av kjønn, seksuell legning, rase, religion eller funksjonshemming. Vi er stolte av å samarbeide med ILO om PRIDE-initiativet, sa Norges FN-ambassadør i Genève, Steffen Kongstad, under markeringen.

Ut av skapet

Gjennom forskning på diskriminering av lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle i ni land, sikter PRIDE-prosjekt på å identifisere utfordringer og synliggjøre gode framgangsmåter som fremmer rettigheter, mangfold og toleranse på arbeidsplassen.

Hovedtaler under markeringen av IDAHOT i Genève, var den internasjonalt anerkjente walisiske rugbydommeren Nigel Owens som stod frem som homofil i 2007. Han ga i sin tale en personlig og svært engasjerende beretning om sine erfaringer, både gjennom oppveksten og hele karrieren som rugbydommer.