Året er enda ikke over, men allerede nå viser oppsummeringen at nettsiden du nå er innom, fn.no, aldri har hatt flere besøkende. Per 1. desember hadde siden hatt godt over 11 millioner sidevisninger og 4,4 millioner besøk.

I løpet av året har vi også møtt over 116 000 mennesker, hovedsakelig barn og unge. Møtene har vært fordelt på nesten 800 ulike aktiviteter fra nord til sør i landet vårt.

Betydningsfulle møter

Krig i Europa, energikrise, klimakrise, store flyktningestrømmer, pandemi og menneskelige lidelser er kanskje ordene som vil stå igjen når vi skal fortelle historien om 2022. I vanskelige tider globalt, er jobben FN-sambandet gjør desto viktigere. Aktiviteter som gir kunnskap og involvering hos en ung målgruppe, er også med å gi fremtidshåp. Dette er en viktig nøkkel i vår formidling til barn og unge.

Per 1. desember har vi holdt mer enn 80 rollespill om FNs sikkerhetsråd. Dette er en aktivitet der elevene får simulere at de skal løse en konflikt i Sikkerhetsrådet. De får spille rollene som ulike land og må argumentere godt for å oppnå enighet.

Vi har hatt over 50 rollespill som lærer elevene om arbeidsrettigheter og verdenshandel. Det har også blitt over 320 foredrag om temaer fra fred og konflikt til menneskerettigheter, klima og FNs bærekraftsmål.

Påvirkningsarbeidet

FN-sambandet har formidlet faktabasert informasjon og kunnskap om viktigheten av multilateralt samarbeid siden 1946. Å nå de yngste med denne kunnskapen er viktig, men vi har også jobbet for å bygge nettverk i organisasjoner, regjering, kommuner og med andre. Beslutningstakere må også prioritere FN og bærekraftig utvikling, dersom verden skal komme i mål med bærekraftagendaen innen 2030.

Nå er FN-sambandet i gang med å utforme sin nye strategi som vil gjelde fra 2024. Også i denne strategien vil barn og unge få stor oppmerksomhet. Vår forpliktelse til myndigheter, medlemmer og omverden er at FN-sambandet vil fylle sin rolle i møte med de dramatiske endringene som de neste tiårene ser ut til å bringe, slik at også morgendagens skoleelever lar seg inspirere av muligheten for å finne globale løsninger.

Samiske bærekraftsmål

Nytt av året er også oversettelsene av FNs bærekraftsmål til sørsamisk og lulesamisk. Fra før av finnes bærekraftsmålene på svært mange av verdens språk og målformer, bokmål, nynorsk og nordsamisk.

Catharina Bu
FN-sambandets nye generalsekretær, Catharina Bu, lanserte bærekraftsmålene på sørsamisk og lulesamisk 23. oktober. Foto: FN-sambandet

At to nye samiske språk også får sine versjoner av målene er viktig, fordi dette gir enda flere muligheten til å delta i den internasjonale dugnaden for å nå bærekraftsmålene – på sitt eget språk. Dette er særlig viktig fordi ett av hovedprinsippene i FNs bærekraftsmål er at ingen skal utelates. Skal vi oppnå fred og ha en bærekraftig utvikling, må alle inkluderes i arbeidet med løsningene.

Digital suksess

Årets FN-dag ble feiret over hele landet, og fikk også i år sin egen digitale markering. I samarbeid med Elevkanalen og TV 2 skole, ble sendingen vår om hvorfor verden trenger FN sett av 55 000 elever i skolen.

Nettsidene våre har fått mye nytt og oppdatert innhold, blant annet splitter nye verdenskart. Vi har gjennom året publisert flere nye og aktuelle undervisningsopplegg, blant annet «Trenger vi FN», «Folkemord og Ondskap», «MatEffekten» og «Fotball-VM i Qatar og menneskerettighetene». Undervisningssidene våre alene har hatt over 660 000 sidevisninger hittil i år.

Det er sidene våre om FNs bærekraftsmål som er mest brukt på nettstedet vårt. Til sammen har disse sidene hatt nesten 2 millioner sidevisninger per 1. desember.

Pågående kriser og konflikter preger også nett-trafikken vår. Det har vært viktig å møte frykt og undring fra skoleelever, med god og relevant informasjon om pågående kriser og konflikter. Våre sider om Ukraina-konflikten har samlet hatt hele 350 000 sidevisninger.