Støres regjering la frem forslag til nytt statsbudsjett 6. oktober. Dette gjenspeiler landets prioriteringer på mange områder – også innenfor internasjonal bistand.

Norge har brukt flere tiår på å bygge seg opp som en global fredsnasjon. Vi har vært et land som verden kan stole på at hjelper når land og mennesker er i krise.

Nå står verden ovenfor en kaskade av kriser.

Livsviktig én prosent til bistand bortevekk

Til tross for en eksepsjonell høy vekt i anslått brutto nasjonalinntekt (BNI) foreslår regjeringen en drastisk reduksjon i offisiell utviklingsbistand (ODA), til 0,75 prosent av anslått BNI.

Dette vil ramme de aller fattigste i verden hardest. Disse pengene skulle gått til de som trenger det aller mest med å få dekket prekære behov og for å sikre utdanning og menneskerettigheter.

— Det er trist at regjeringen ikke engang kan sette av 1 krone av hver hundrelapp vi tjener for å hjelpe i en tid der utviklingsland er rammet av ekstraordinære kriser, understreker Catharina Bu, FN-sambandets leder.

Hvorfor én prosent?

Norsk bistand til utviklingsland har i mange år vært knyttet opp til én prosent av BNI, et målnivå vedtatt av et flertall på Stortinget.

Det har vært stor enighet i Norge om at dette er et riktig nivå, også i befolkningen.

FNs mål: Ingen grunn til å feire

For over 50 år siden, i 1970, bestemte FNs generalforsamling at land med god økonomi burde gi minst 0,7 prosent av sin bruttonasjonalinntekt (BNI) i bistand. I 1976 møtte Norge dette målet, og vi er én av få som har klart å nå det siden.

Det at vi er nå et halvt prosentpoeng over der vi var i 1976, er ingen grunn til å feire.

Ifølge regjeringen, håper de å øke bistanden i årene fremover med en målsetting om å bruke en prosent av BNI til internasjonal innsats for å oppnå FN-målene om sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.

I år vil regjeringen sette ned en ekstern ekspertgruppe som skal gi råd om hvordan slik innsats kan følges opp i fremtidige budsjetter.

— I en tid til Norge tjener hundrevis av ekstra milliarder på økte olje- og gasspriser er dette vanskelig å forstå, dette er et dramatisk brudd for Norge som bistandsnasjon, sier Bu. Dessuten vil det ha ubetydelig påvirkning på det norske inflasjonsmålet.