Fire jenter eller gutter er drept hver eneste dag siden konflikten tok av i 2015, ifølge UNICEF.

3 774 barn har mistet livet, og 7 245 er blitt skadet. Mørketallene er høye. Jemen står i en av verdens verste humanitære kriser, med mer en 23,4 millioner mennesker som trenger assistanse og beskyttelse. Over halvparten av dem er barn.

Fornyelse av våpenhvilen

UNICEF-sjef Catherine Russel som nylig har besøkt landet, tok til orde for en umiddelbar fornyelse av våpenhvilen mellom myndighetene og Høuthi-opprørerne.

Hun mener at det kan være det første steget i riktig retning som kan tillate kritisk humanitær tilgang.

— Tusenvis av barn har mistet livet, hundretusener flere er i fare for å dø av sult eller sykdommer som kan forebygges, sa Russel etter et sykehusbesøk i Aden, Jemen.

Der møtte hun en syv måneder gammel gutt og hans mor, Saba. Deres liv har blitt en kamp for overlevelse.

— Yasin er bare en av mange alvorlig underernærte barn i Jemen. De trenger all øyeblikkelig hjelp. Tilgang til grunnleggende tjenester har kollapset, sa hun.

Våpenhvilen var den gang et vendepunkt som i begynnelsen førte til en nedgang i intensiteten i konflikten. Likevel har 62 barn blitt drept eller skadet siden den tok slutt tidlig i oktober.

74 barn er blitt drept eller skadet av landminer eller ueksplodert fartøy mellom juli og september alene.

Akutt underernært

Russel lanserte Humanitarian Action for Children Appeal verdt 100 milliarder norske kroner, under besøket i Jemen. Det vil forsyne barn som er påvirket av konflikt og kriser med vann, hygienetiltak, næring, utdanning, helse og beskyttelsestjenester.

2,2 millioner barn og unge er underernært i Jemen. Blant dem lider 540 000 barn av akutt underernæring, estimerer UNICEF.

Til tross for krevende tilstander, klarte organisasjonen å utføre oppdrag, som blant annet var å gi behandling til mer enn 260 000 underernærte barn.

UNICEF ønsker nå nesten 484,5 millioner dollar for å kunne respondere på krisen gjennom 2023. De advarer om mangel på forutsigbar støtte som setter barns liv og velvære i fare.

Mangel på helsetjenester

Landets helsesystem har vært ekstremt skjørt i årevis. Det har etterlatt nesten 18 millioner mennesker i Jemen med mangel på rent vann og sanitetstjenester. Kun halvparten av helsetjenestene fungerer, og 22 millioner står uten tilstrekkelig tilgang til behandling. 10 millioner av dem er barn.

Krigen har ført til at 28 prosent av barn under ett år mangler rutinemessige vaksinasjoner. Sammen med mangel på rent vann har det gjort at mange barn er ekstremt utsatt for sykdommer som kolera, meslinger og difteri.

Utdanningskrise

Jemen står også overfor en alvorlig utdanningskrise, med enorme langtidskonsekvenser for barn, advarer UNICEF.

To millioner gutter og jenter er for øyeblikket ikke i skolen. Det kan øke til hele seks millioner, etter minst én av fire skoler er blitt ødelagt eller delvis ødelagt.

Styrk samarbeidet

Russel la trykk på at hvis Jemens barn skal ha noen som helst sjanse for en verdig fremtid, må de stridene partiene, det internasjonale samfunnet og de med innflytelse sikre at de er beskyttet og støttet.

— Det inkluderer barn som Mansour, som jeg møtte på et UNICEF-støttet rehabilitering- og protestesenter. Hans ben var amputert ved kneet etter at han ble skutt av en snikskyter. Ingen barn burde lide på denne måten, sa hun.

Les mer