Den katastrofale flommen har, siden juni, gjort til at en tredjedel av landet er under vann.

Julien Harneis, FNs humanitære koordinator for Pakistan, fortalte journalister i Genève at en økning i barnesykelighet – samt sykdomsutbrudd som malaria, denguefeber – og underernæring, er uunngåelig, med mindre hjelp var i vente.

— Regjeringen trenger støtte for å styrke helse-, ernærings-, vann- og sanitærtjenester i de berørte områdene av landet, sa han.

Flommen har rammet 33 millioner mennesker, og har drept nesten 1 700. 20,6 millioner kvinner, menn og barn er nå i nød, ifølge den reviderte FN flomresponsplanen.

Rundt 9,5 millioner mennesker er målrettet for livreddende hjelp frem til slutten av mai neste år i den utvidede responsplanen.

Rundt 84 distrikter over hele landet har blitt «ulykkesrammet», ifølge tall fra regjeringen. Dette er hovedsakelig tilfelle i Balochistan, Sindh og Khyber Pakhtunkhwa provinsene. Minst 7,9 millioner har blitt fordrevet, og nesten 600 000 bor i hjelpeleire. Det er anslagsvis 800 000 mennesker på flukt, av disse rundt 400 000 barn.

— Vi trenger disse midlene, og vi trenger dem raskt, sa Harneis, og la til at en internasjonal giverkonferanse vil bli holdt senere i år for å søke mer midler til gjenoppbygging og rehabilitering.

Folkehelsekatastrofe ruver: Tedros

WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mener at rundt 10 prosent av helsefasilitetene har blitt skadet i flommen.

— Tapet av over 1 500 mennesker er meget tragisk – men det er også meget bemerkelsesverdig at flere ikke omkom," sa han. — Dette skyldtes avgjørende tidlig varsling og umiddelbare reaksjonshandlinger utført av regjeringen og lokalsamfunnene, la han til. Den pakistanske regjeringen er forståelig nok overveldet og trenger vår støtte, understreket han.

— Vannet har sluttet å stige, men faren er langt fra over. Vi er på randen av en folkehelsekatastrofe.

Mer enn 2 000 kvinner fødte hver dag i flomrammede områder, for det meste under utrygge forhold, sa han.

Legg vekt på mennesker

— Mange flere liv enn det som gikk tapt i flommen kan gå tapt i løpet av de kommende ukene, hvis vi ikke mobiliserer større støtte til Pakistan, la WHO-sjefen til. Han ber om en integrert tilnærming fra det internasjonale bistandssamfunnet.

— Legg mindre vekt på arbeidet til hver organisasjon, og mer på behovene til folk, oppfordret han. Med mindre vi tar tak i den eksistensielle trusselen om klimaendringer, vil vi svare på nødsituasjoner som dette og verre oftere, mente han det er viktig å huske på.