Fagforeningsforbundet i Moldova (CNSM) har åpnet dørene sine for ukrainske flyktninger og deres familier.

De blir innlosjert i Arbeidsinstituttet i hovedstaden Chisinau og på sanatorier. De får også tre måltider om dagen. Programmet støttes av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), og andre givere, samt den moldovske regjeringen.

— CNSM er tilegnet til å hjelpe mennesker i nød, understreket CNSM-president Igor Zubcu. Da det begynte å komme flyktninger fra krigen i Ukraina, startet vi en solidaritetsaksjon umiddelbart for å hjelpe de som trenger det mest. Med støtte fra ILO og andre partnere har vi vært i stand til å gi mat og husly til tusenvis av mennesker på flukt. Det viser allsidigheten til fagbevegelsen og virkningen av internasjonal solidaritet, fortalte Zubcu.

Så langt har CNSM-ordningen stått for mer enn 20 000 overnattinger – eller omtrent 85 overnattinger per dag. Dette har kostet til sammen rundt 71 000 dollar. ILO har støttet 3 550 av disse overnattingene.

Fagforeninger trapper opp støtte til de på flukt fra Ukraina

— Internasjonal solidaritet har alltid vært sentralt for fagbevegelsen, understreker Magnus Berge, seniorspesialist for arbeideraktiviteter ved ILOs regionale kontor i Sentral- og Øst-Europa.

Da flyktninger kom over grensen fra Ukraina, gjorde fagforeningen om eiendommene sine til flyktningmottak, fortalte han.

Med støtte fra ILO og andre partnere, har fagforeningen hjulpet tusenvis av flyktninger med tak over hodet, samt mat og hjelp til å finne arbeid.
Magnus Berge, ILOs seniorspesialist for arbeideraktiviteter i Sentral- og Øst-Europa
Magnus Berge
Magnus Berge jobber som seniorspesialist for arbeideraktiviteter ved ILOs regionale kontor i Sentral- og Øst-Europa. Foto: Magnus Berge.

Støtten støtter også andre

Rada og Iurii Bigun og deres fem barn er blant de som blir hjulpet av fagforeningsforbundet CNSM. Familien har bodd på Arbeidsinstituttet i nesten fire måneder.

— Det å havne på Arbeidsinstituttet var vår heldigste dag noensinne, sier Iurii. Vi har fått to rom, flott for vår store familie. Vi er veldig takknemlige for Instituttets ledelse og takker alle de som står bak dette prosjektet for deres medfølelse og forståelse, understrekte han.

Før krigen jobbet Iurii i Ukraina som bilmekaniker. Rada tok seg av barna deres, og brukte mye av tiden sin på frivillig arbeid. Hun opprettet og drev et nettsted for å hjelpe med pengeinnsamling til foreldrene til syke og funksjonshemmede ukrainske barn, slik at de kunne betale for medisinsk behandling. På grunn av stabiliteten gitt av CSNM, kan Rada gjenoppta dette viktige arbeidet.

— Jeg brukte nettstedet til å starte en innsamlingsaksjon, og det fungerte, sier Rada. Siden den gang har titalls ukrainske familier med funksjonshemmede barn fått støtte fra lokale sponsorer, men også fra mennesker Italia og USA. Jeg sluttet aldri å matche de trengende med godhjertede mennesker. Jeg gjør dette som frivillig, sa hun.

— Mange mennesker i Ukraina kunne ikke flykte fra krig på grunn av alvorlige helseproblemer, og de trenger støtte. Barn trenger hjelp mer enn noen andre, ettersom krig kan føre til varige traumer for dem, understrekte Rada.

Helhetlig hjelp

Moldova har også gitt gratis veiledning til menneskene på flukt om tilgang til viktige tjenester som sosialhjelp, arbeidstjenester, bolig, medisinsk behandling og skoler.

— Arbeidsinstituttet er opplæringsarmen til CNSM, forklarte Viorel Blaga, generaldirektør for CNSM. Her har vi reservert et godt antall rom, slik at vi kan ta imot så mange flyktninger som mulig. Vi gir folk tre måltider om dagen. Vi har laget en informasjonsskranke, et vaskerom, et lekerom til barna, og til og med et familietreningsrom. Alle de på flukt har gratis tilgang til blant annet internett, understreket Blaga.

Mer enn en halv million ukrainske flyktninger reist til Moldova siden kampene startet i februar 2022. Selv om mange har tatt ferden til andre land, har Moldova tatt imot flere ukrainske flyktninger per innbygger enn noe annet land i Europa. På toppen av tilsiget økte befolkningen i Moldova med fire prosent.