FN-skoleordningen gir i dag skoler over hele landet et bredt tilbud av aktiviteter som gir elevene bedre forståelse for internasjonale spørsmål. Når Asker kommune nå melder inn alle sine ungdomsskoler i ordningen, betyr det at skolene selv slipper å ta regningen for medlemskapet.

— Jeg er stolt av at alle våre kommunale ungdomsskoler nå blir FN-skoler. Asker kommune er tuftet på FNs bærekraftsmål og dette samarbeidet styrker vårt engasjement om en bærekraftig utvikling, sier ordfører i Asker kommune, Lene Conradi (H).

FN-sambandets generalsekretær, Catharina Bu, er svært fornøyd med at Asker kommune nå tar dette grepet, og mener dette vil være svært nyttig for kommunens ungdomsskoleelever.

— I en tid der krig og internasjonale kriser preger verden og nyhetsbildet, er det en god nyhet at alle Askers ungdomsskoleelever nå blir en del av FN-skoleordningen. Dette kan gi dem en større forståelse i globale spørsmål og en enda bedre utdanning innen internasjonale forhold, globalt samarbeid og bærekraftig utvikling, sier Bu.

Flere skoler er godt i gang

Denne uka besøkte ordfører Conradi Landøya skole i Asker sammen med generalsekretær Bu for å diskutere mulighetene som ligger i FN-skoleavtalen. Dette er en av skolene som alt er godt i gang med å inkludere globale perspektiver i undervisningen. For eksempel lærer elever i 9. klasse om bærekraftig utvikling gjennom kafédrift. Kafé Landøya drives så bærekraftig som mulig av elevene selv, og har blant annet jobbet med å redusere matsvinn.

Ordfører i Asker, Lene Conradi, og generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu
Ordfører i Asker, Lene Conradi, og generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu, forsyner seg med lunsj fra Kafé Landøya. Kafeen drives så bærekraftig som mulig og elevene som leder den jobber for å redusere matsvinn. Foto: FN-sambandet

Elevene på Landøya har også lært om FNs Sikkerhetsråd og satt seg inn i Mali-konflikten. Dette er tema for Sikkerhetsrådsrollespillet dette skoleåret, som er en av mange aktiviteter FN-sambandet tilbyr i skolen.

Fremover vil alle ungdomsskoleelever i Asker få tilbud om rollespill og en rekke aktiviteter som vil gi god trening i de grunnleggende ferdighetene, samt muntlig kommunikasjon, undring og utforsking, og samfunnskritisk tenkning og sammenheng.

- Dette er både et viktig og lærerikt medlemskap som kommer skolebarna i Asker til gode. Å være en FN-skole innebærer tilgang til en rekke gode undervisningsopplegg som støtter opp om arbeidet med demokrati og medborgerskap i lærerplanen. Det tilbys aktiviteter, undervisningsopplegg og rollespill som våre skoler nå får anledning til å bruke, sier ordfører Lene Conradi.

Flere kollektive avtaler

FN-flagget vaier alt på 775 skoler i hele landet. De fleste av FN-skolene er med på eget initiativ og tar regningen selv. I Trøndelag og Møre og Romsdal er imidlertid alle videregående skoler med gjennom kollektive avtaler, der fylket betaler for medlemskapet. Arendal og Asker er de eneste to kommunene som har inngått slike kollektive avtaler.

De kollektive avtalene er en god måte å sikre at alle elevene i et område får dra nytte av tilbudene våre, uavhengig av skolens økonomi, påpeker generalsekretær Bu. Hun roser Asker kommune for å ha tatt dette grepet på vegne av sine ungdomsskoler.

— Avtalen er bare et første steg på veien, nå gleder vi oss til å motta bestillinger på rollespill og de andre spennende oppleggene våre fra Askers lærere og elever, sier Bu.

Saken som gjør alle Askers kommunale ungdomsskoler til FN-skoler stemmes gjennom i Formannskapet i Asker kommune 28. februar.