[[suggestion]]
UNHCR: Fordrevne familier går en vanskelig vinter i møte

En talsperson for UNHCR, forteller at millioner av verdens mest sårbare mennesker ikke vil få dekket sine grunnleggende behov.

— For mange av verdens fordrevne, vil den kommende vinteren bli langt mer utfordrende enn det den har vært de siste årene. I kampen om å overleve, vil mange måtte velge mellom varme og mat.

Flere iskalde vintre på rad

Over hele Midtøsten vil mange fordrevne syrere og irakere nok en gang måtte kjempe mot snøstormer og ekstremkulde. For flere vil dette være den tolvte vinteren på rad som flyktninger eller fordrevne. 

UNHCR anslår at 3,4 millioner syriske og irakiske flyktninger og internt fordrevne i Syria, Libanon, Jordan, Irak og Egypt, vil trenge kritisk bistand for å kunne forberede seg på – og håndtere – den kommende vinteren. 

I Libanon, som er preget av en alvorlig økonomiske krise, lever allerede 9 av 10 syriske flyktninger i ekstrem fattigdom, tvunget til å kutte ned på mat og medisinsk behandling. For å dekke sine grunnleggende behov, vil mange havne ytterligere i gjeld.

På randen av humanitær katastrofe

Krigen i Ukraina har drevet millioner av ukrainere på flukt. Flere bor i ødelagte hjem eller bygninger som er lite egnet til å beskytte dem mot kulde, med tapt levebrød og mangel på elektrisitet, oppvarming og vannforsyning.

I Afghanistan, hvor vintertemperaturene kan synke til -25°C, vil mange fordrevne og konfliktrammede familier bli utsatt for den samme situasjonen.

Dessuten kommer vinteren midt i en bratt økonomisk nedgang, og bare måneder etter det ødeleggende jordskjelvet i de sørøstlige Paktika- og Khost-provinsene.

Midt i den pågående innsatsen for å begrense en humanitær katastrofe, fortsetter flom og tørke å forårsake tap av liv, eiendom og levebrød. Noen regioner i Afghanistan rapporterer fortsatt om nye fordrivelser.

Global innsamlingskampanje

Til tross for økte humanitære behov, er utsiktene for finansiering til livreddende hjelpeprogrammer og bistand fortsatt dystre.

Mangelen på finansering har tvunget UNHCR til å trappe ned essensielle programmer i flere land. Organisasjonen har imidlertid lansert en global innsamlingskampanje i et forsøk på å holde driften i gang.

Les mer om kampanjen her: https://donate.unhcr.org/int/en/winter-2022

Stikkord

  • bistand
  • flyktninger
  • FN
  • FNs høykommisær for flyktninger
  • fordrevne
  • UNHCR

Abonner på nyhetsbrev: