[[suggestion]]
USA i verden: President Joe Bidens første 100 dager

I januar stilte FN-sambandet spørsmål  om amerikansk utenrikspolitikk ville gå tilbake til “normalen” med president Joe Biden i førersetet. Etter Bidens første hundre dager i Det hvite hus ser vi et USA som har tatt en mer offensiv global lederrolle på flere områder.  

Klimaendringer

FN-sambandet skrev tidligere om Bidens løfte om et sterkere internasjonalt klimaengasjement.  Et av Bidens første grep som president var å melde landet inn igjen i Parisavtalen. I april samlet han 40 verdensledere til en klimakonferanse i forkant av høstens klimatoppmøte (COP26) der han annonserte at USA skal kutte 50-52 prosent av sine klimagassutslipp (sammenliknet med 2005 nivå) innen år 2030, og lanserte et globalt initiativ som skal støtte utviklingsland med å kutte sine klimagassutslipp.

Global helse

I januar meldte Biden USA inn igjen i Verdens helseorganisasjon (WHO). I mars signerte han en amerikansk redningsplan for COVID-19 som lovet 4 billioner dollar til COVAX, et internasjonalt samarbeid mellom WHO og partnerorganisasjoner for å sikre rettferdig vaksinedistribusjon globalt. Forrige uke annonserte USA at landet skal donere 60 millioner vaksinedoser til fattige land ifølge Washington Post.

President Biden har også fjernet regelen som ble innført under Trumps presidentskap som nekter utenlandske hjelpeorganisasjoner som mottar pengestøtte fra USA å hjelpe kvinner med å ta abort  eller informerer om inngrepet. Regelen er også kjent som “the global gag rule” og har fått skylden for å bidra til økt mødredødelighet i utviklingsland de siste fire årene ifølge the Guardian

USAs utenrikspolitiske prioriteringer og nedrustning

Ifølge CNN har Afghanistan, Iran og Russland tronet høyt på listen over prioriterte utenrikspolitiske saker siden den nye administrasjonen overtok. Biden har videreført Trumps politikk om å trekke amerikanske tropper ut av Afghanistan og lovet å gjennomføre dette innen 11. september i år.

Presidenten har også gjenopptatt samtaler med Iran om atomavtalen med landet som Trump administrasjonen trakk seg ut av i 2018.  

USA har tatt en tøffere tone overfor Russland og innført sanksjoner mot landet som følge av russisk innblanding i det amerikanske valget i 2020, cyberangrep og russisk annektering av krim-halvøya.

Når det gjelder forholdet til Kina er mye fortsatt uavklart etter Bidens første 100 dager ifølge Reuters. Nyhetsbyrået skriver at USA jobber med en strategi for å konkurrere med Kina på den globale arenaen. Strategien sier blant annet at USA skal styrke bilaterale relasjoner med India, Japan og Sør-Korea for å styrke sin internasjonale innflytelse og globalt lederskap. 

Ifølge VOA har President Biden tatt sterkere grep om våpennedrustning, og å styrke alliansene med Japan og Sør-Korea er en del av Bidens plan for å legge bånd på Nord-Korea.

Abonner på nyhetsbrev: