[[suggestion]]
USAs utenrikspolitikk tilbake til "normalen" med Biden?

Fire år med Trump ved roret har satt dype spor i USAs forhold til verden og FN. Nominasjoner til sentrale stillinger og posisjoner, viser at Biden har som intensjon å gjenopprette USAs internasjonale lederrolle ved å vektlegge allianser og samarbeidsordninger.  

Lovende ny FN-ambassadør

FN-eksperter mener nominasjonen av Linda Thomas-Greenfield som ny FN-ambassadør sender et sterkt signal. Greenfields erfaring og ekspertise innenfor Afrika er forfriskende og viser at USA vil prioritere utviklingsland i større grad.

Biden ønsker også å oppgradere Greenfields tittel som ambassadør til ministernivå. Dette sender et tydelig signal til FN-miljøet om at Greenfield er en person som er i daglig kontakt med presidenten, og at presidenten er engasjert i hva som skjer i FN.

Greenfield startet allerede sin karriere i utenrikstjenesten under Ronald Reagan. Hun har vært ambassadør til Liberia og var viseutenriksminister for Afrika under Barack Obama.

I forkant av utnevnelsen skrev Greenfield dette på Twitter:

"Moren min lærte meg å lede med godhet og medfølelse for å gjøre verden til et bedre sted. Jeg har hatt disse ordene med meg gjennom hele min karriere i utenrikstjenesten - og får jeg jobben, vil jeg gjøre det samme som FN-ambassadør".


USA og bistand

Det blir også ny ledelse i USAID, USAs svar på NORAD, under Biden.

Tidligere FN-ambassadør Samantha Power er blitt nominert til direktørstillingen i USAID og som medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet. Her vil hun få ansvar for å koordinere USAs bistandsbudsjett, og kanskje mest presserende den pågående kampen mot koronaviruset og medlemskapet til Verdens Helseorganisasjon (WHO).

 Bistandsaktuelt beskriver Power som en utenrikspolitisk tungvekter som fikk stor innflytelse i FN under sin tid som ambassadør.

USA er det landet i verden som bidrar med flest bistands-dollar, ifølge OECD statistikk. Det er derfor knyttet stor spenning til hvordan amerikanerne vil jobbe på dette feltet. 

Abonner på nyhetsbrev: