Kunstig søtning har ikke effekt på vektnedgang og reduserer ikke risikoen for ikke-smittsomme sykdommer. Det er konklusjonen i en fersk WHO-anbefaling – der bruk av kunstige søtstoffer frarådes.

Anbefalingen er basert på funn fra en systematisk gjennomgang av en rekke studier. Funnene tyder også på at langtidsbruk av kunstige søtningsmidler kan ha uønskede effekter, som økt risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og dødelighet hos voksne.

– Å erstatte sukker med kunstige søtningsmidler hjelper ikke på vektkontroll på lang sikt, sier Francesco Branca, WHO-direktør for ernæring og matsikkerhet i en pressemelding.

– Folk bør redusere inntaket av tilsatt sukker på andre måter, for eksempel ved å spise mat med naturlig sukker, som frukt, eller usøtet mat og drikke. I tillegg bør søtningen i kostholdet reduseres tidlig i livet, sier han.

WHOs anbefaling gjelder for alle unntatt dem som har diabetes, og inkluderer alle syntetiske søtningsstoffer. Vanlige kunstige søtningsmidler inkluderer aspartam, acesulfam K, sukralose, cycklamat, sakkarin og steviolglykosid (stevia).

Anbefalingen gjelder ikke personlig pleie eller hygieneprodukter som inneholder søtning, som tannkrem, hudkrem og medisiner, eller sukkeralkoholer (polyoler). Eksempler på sukkeralkoholer er sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol.

Les mer om saken

Les om saken i UN News

Les WHOs pressemelding

Se WHOs nye retningslinjer