[[suggestion]]
WMO: Syklonen Freddy på vei til å bryte rekorder

Den sjeldent kraftige stormen, som har skåret tvers igjennom Madagaskar og Mosambik, har forårsaket store ødeleggelser og død. Minst 21 mennesker er drept, og tusenvis er på flukt. De siste dødsfallene ble rapportert på Madagaskar mandag, melder UN News.

Ifølge varsler fra WMO, kan stormen på nytt slå inn over Mosambik mot slutten av denne uken.

Frykter ny rekord

WMO holder nøye øye med stormen, som fryktes å utvikle seg til verdens mest langvarige tropiske syklon. Den nåværende rekordholderen – orkanen/tyfonen John i det sentrale Stillehavet – varte i 31 dager i 1994.

— På nåværende tidspunkt ser det ut til å gå mot en ny rekord, men vi fortsetter å overvåke situasjonen, sier Randall Cerveny, rapportør for klima- og ekstremvær i WMO.

Freddy har også satt rekorden for å ha den høyeste akkumulerte syklonenergien som noensinne er registrert på den sørlige halvkule, ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

— Meteorologisk har Freddy vært en bemerkelsesverdig storm, sier WMO i en pressemelding. De beskriver den lange reisen over Det indiske hav og til Madagaskar som «svært sjelden».

Stort behov for humanitær hjelp

Freddy beveger seg nå bort fra området, men forventes å intensivere når den på nytt når Mosambik, ifølge WMOs siste beregninger. Stormen kan slå inn over land i slutten av uken, men prognosen er fortsatt usikker.

Det er så langt rapportert om 10 dødsfall i Mosambik – som fra før av var rammet av flom på grunn av det kraftige regnværet før stormen. Myndighetene anslår at rundt 9900 mennesker er blitt fordrevet, og at over 28 000 hjem er blitt skadet eller ødelagt.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) rapporterte mandag at fire mennesker har omkommet på Madagaskar, hvor 11 har omkommet totalt. Mer enn 3100 mennesker er blitt fordrevet, og over 3300 hjem er oversvømt eller ødelagt. 

Det pågår for tiden en humanitær operasjon i regionen, der det forventes ytterligere utfordringer når Freddy igjen når land.

Tidlig varsling kan ha reddet liv

— Selv om ett dødsfall er for mye, har tidlig varsling og nøyaktige prognoser begrenset antallet omkomne, og koordinert beredskapen på bakken, sier Johan Stander, Service Director i WMO. 

— Dette understreker nok en gang viktigheten av FNs system for tidlig varsling for alle, som skal sikre at alle er beskyttet i løpet av de neste fem årene, legger han til.

Flere FN-organisasjoner bistod med humanitær hjelp i forkant av syklonens store ødeleggelser. FNs barnefond (UNICEF) delte ut skoleutstyr til rundt 30 000 barn, før stormen traff Madagaskar. 

 

Stikkord

  • ekstremvær
  • humanitære operasjoner
  • klima og miljø
  • syklonen Freddy
  • WMO

Abonner på nyhetsbrev: