Musikk som fredsbygger

Dagen markeres for å fremheve jazz som kulturuttrykk, og som kan bidra til å styrke fredsarbeid, samarbeid, enhet og dialog mellom mennesker. I tillegg ønsker UNESCO å framheve fordelene med bruk av jazz som et pedagogisk verktøy.

Myndigheter, sivilsamfunn, undervisningsinstitusjoner og private oppfordres til å bruke musikk som verktøy for å skape inkluderende samfunn.

Stjernespekket fremvisning av John Lennons "Imagine" | International Jazz Day 2021:

Hvorfor jazz?

Jazz er en musikkstil som har sin opprinnelse i de sørlige delene av USA, men som har røtter i Afrika, og som fletter sammen afrikanske og europeiske musikktradisjoner.

Opp gjennom det tjuende århundre fungerte jazzen som et universelt språk som spredte seg over kontinenter. Den ble påvirket av andre musikkarter og påvirket selv andre, slik at det kulturelle uttrykket utviklet seg hele tiden, uavhengig av rase, religion eller nasjonalitet.

Jazz-sjangeren ble også en mulighet og motivasjon for mange kvinner til å nå utover de tradisjonelle kjønnsrollene i samfunnet, og jazz var en sentral del i kvinnenes frigjøringsbevegelse i USA.

Mange kvinner fikk også jobb i musikkindustrien gjennom jazzens utvikling, særlig som sangere. Før 20-tallet var nesten all populærmusikk utført av mannlige musikere.

Lær mer

Lær mer om UNESCO på vår tema-side

Les om de ulike feiringene verden over (Engelsk)

Les mer på om jazz-dagen på UNESCO sine sider (Engelsk)