Nowruz (eller Novruz, Navruz, Nooruz, Nevruz, Nauryz) betyr «ny dag» og er en feiring av det persiske nyttåret. Nyttåret feires 21. mars, og markerer også begynnelsen på våren. Datoen ble opprinnelig bestemt på bakgrunn av astronomiske beregninger.

Nowruz er innlemmet på UNESCOs representative liste over menneskehetens immatrielle kulturarv og markeres også som offisiell FN-dag. FNs generalforsamling erklærte dagen som en internasjonal FN-dag gjennom resolusjon A/RES/64/253 i 2010.

Tradisjoner – fred, solidaritet og kulturelt mangfold

Dagen feires over et stort geografisk område, fra Aserbajdsjan, Albania og Tyrkia til Iran, Pakistan, India, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Over 300 millioner mennesker feirer Nowruz, og folk i Sentral-Asia og Midtøsten har feiret dagen i over 3000 år.

Markeringen av dagen varierer fra sted til sted. Feiringen består av ulike seremonier, ritualer og tradisjonelle måltider. Det er også vanlig å pynte seg og besøke familie og venner. I Iran hopper noen over bål og bekker, andre tenner lys utenfor husdørene sine. Tradisjonelle leker, som hesteveddeløp og bryting, praktiseres i Kirgisistan. Sang og dans er felles i nesten alle regionene. Barna er en sentral del av feiringen, og de får ofte gaver.

Feiringen bidrar til viktige verdier som fred, solidaritet og kulturelt mangfold. Nowruz skaper vennskap mellom mennesker fra ulike samfunn og med ulik bakgrunn.

Lær mer om Nowruz og UNESCO

Les mer om Nowruz på UNESCOS verdensarvliste

UNESCO