Liste med bøker

Det gavmilde treet

Et sted vokser det et stort tre, ikke så langt unna der en liten gutt bor. De to er veldig glade i hverandre. Da gutten var liten, lekte de ofte sammen. Men etter hvert som gutten vokser opp, kommer han sjeldnere på besøk. Likevel vil treet fortsatt gi gutten alt han vil ha. Hun gir ham alle eplene sine, bladene og greinene, og etter hvert får gutten hele stammen i tillegg. Til slutt er det bare en stubbe igjen. Hva kan hun gi til gutten nå?

Silverstein, Shel. 2014. Det gavmilde treet. Oversatt av Siri Nilsen. Figenschou 

Stormen


Jakob seier berre ja, Neikob seier berre nei, og Spinnvill lagar berre mykje greier i fabrikken. Plastblomar, plastbilar, plastsøppel, alt mogleg lagar ho ut av plastikk. Slik får dei jo alt dei ønskjer seg, og dessutan kan ikkje plastblomar døy. Difor må dei vel vere betre enn blomane som veks i naturen? Men sjølv om det høyrest fint ut, ser det ikkje så fint ut på avstand. Det oppdagar Jakob og Neikob når Stormen ein dag kjem og bles opp til uvêr, så Jakob og Neikob fyk til vers. Korleis vart heile kloden plutseleg fylt av plastikk frå fabrikken?

Stai, Kari. 2019. Stormen. Samlaget 

Søppelplasten i havet

Rett over bølgene svever det en havhest, på jakt etter mat. Når den lille fuglen får øye på noe gult i vannskorpa, snapper han til seg byttet med det sterke nebbet sitt. Det er dagens middag, tenker kanskje havhesten, som synes det gule i vannet ligner på en manet eller fiskeegg. I virkeligheten er det plast. I havet finnes det hele øyer av plast, som har havnet der fordi mennesker kaster fra seg søppel som ender opp i havet. Der havner plasten i magen på havhesten, eller det kveiler seg rundt skilpaddeskallet, som ikke får vokse som det skal. Hvor kommer all plasten fra, og hvordan kan vi håndtere avfallet vårt slik at vi skåner både dyrene, havet og jorda?

Blom, Kirsti og Geir Winge Gabrielsen. 2016. Søppelplasten i havet. Cappelen Damm 

Verden sa ja

En gang fantes det ikke mennesker på jorda, bare liv i havet som etter mange, mange år krabba på land. De ble til nye dyr, og de nye dyrene ble til oss, og vi ble til mennesker. Etter mange, mange år ble vi enda flere mennesker, og vi lærte oss å tenne bål, jakte på dyr og bygge byer. Da hadde vi utvikla oss lenge, men enda var vi ikke helt ferdige. Hvorfor er vi ikke ferdige enda? Og hva skjer når vi utvikler oss enda mer, fordi vi alltid vil ha mer?

Nyhus, Kaia Dahle. 2018. Verden sa ja. Cappelen Damm

Ishavspirater

Siri og Miki bor med pappaen sin i Blåvik, og som andre barn som bor ute i havgapet er de redd for eventyret om Hvithode. For sjørøverkapteinen Hvithode kidnapper barn og tvinger de til å jobbe i diamantgruva hans, helt til de knekker ryggen og dør. Hvithode bruker nemlig barn som om de var dyr, slik mange voksne bruker dyr og naturen som om de var ting. Men er egentlig fortellinga om Hvithode bare et eventyr? For det sies at barn på øyene rundt Blåvik blir tatt av Hvithode, og det er ingen som tør å lete etter dem når de forsvinner. Men når Siris lillesøster Miki blir tatt av piratskuta, gjør Siri det ingen andre voksne har turt å gjøre før henne. Hun reiser ut på havet for å finne Hvithode, og få lillesøsteren hjem igjen.

Nilsson, Frida. 2017. Ishavspirater. Oversatt av Nina Aspen. Illustrert av Alexander Jansson. Aschehoug 

Kurt blir grusom

Kurt er snill. Kjempesnill. Helt til han redder en mann fra å drukne, og får en kjempestor stein som takk. For det er ikke en vanlig stein, men en veldig stor og veldig dyr diamant – som Kurt får mange millioner kroner for å selge. Og da er han ikke så snill lenger, men rett og slett ganske grusom. Han slutter i jobben, selv om han elsker å kjøre truck, og han kaster alle de gamle møblene i huset og kjøper nye. Og en ny og dyr drill, som han bruker til å bore hull i alt han ser. Men hva skal han gjøre når han er lei av å kjøpe ting, og heller har lyst til å bli statsminister? Og kommer han til å være grusom for alltid?

Loe, Erlend. 1995. Kurt blir grusom. Cappelen Damm

Boka finnes som papirbok, lydbok og e-bok, og som animasjonsfilm (2008).

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70