Liste med bøker:

Søppelplasten i havet

Rett over bølgene svever det en havhest, på jakt etter mat. Når den lille fuglen får øye på noe gult i vannskorpa, snapper han til seg byttet med det sterke nebbet sitt. Det er dagens middag, tenker kanskje havhesten, som synes det gule i vannet ligner på en manet eller fiskeegg. I virkeligheten er det plast. I havet finnes det hele øyer av plast, som har havnet der fordi mennesker kaster fra seg søppel som ender opp i havet. Der havner plasten i magen på havhesten, eller det kveiler seg rundt skilpaddeskallet, som ikke får vokse som det skal. Hvor kommer all plasten fra, og hvordan kan vi håndtere avfallet vårt slik at vi skåner både dyrene, havet og jorda?

Blom, Kirsti og Geir Winge Gabrielsen. 2016. Søppelplasten i havet. Cappelen Damm 

Supertorsken. Fisken som bygde Norge

Har du noen gang lurt på hva Norge hadde før oljen? Jo, vi hadde torsk. Nordmenn har nemlig fisket torsk i tusenvis av år, og det var på grunn av fiske at folk bestemte seg for å bo langs hele kysten. Det gav mat som varte lenge – med tørrfisk kunne vikingene til og med reise helt til Amerika, 500 år før Columbus! Men torsken har ikke bare gitt fiskerne mat i magen. Den har vært Norges største eksportvare, og norsk torsk ble frakta og solgt til land langt borte. Fordi torsken solgte så godt, kunne byer som Bergen og Ålesund bli bygget, selv Nidarosdomen i Trondheim ble bygd for torskepenger. Hvordan hadde Norge sett ut om det ikke var for torsk?

Osvoll, Lise I. 2019. Supertorsken. Fisken som bygde Norge. Cappelen Damm

Operasjon skipsvrak

En dag Tiril og Oliver leter etter nye mysterier og gammelt skrot i fjæra, finner de sporet av en gammel sjørøverskatt – og fullt av plaststøvler som på mystisk vis har havnet i havet. Det er en sak for Detektivbyrå nr. 2! Finnes sjørøverskatten på ekte? Og hvem har dumpa plaststøvler i havet, når plasten kan skade dyrene som lever der?

Horst, Jørn Lier og Hans Jørgen Sandnes. 2018. Operasjon skipsvrak. Gyldendal 

Verden sa ja

En gang fantes det ikke mennesker på jorda, bare liv i havet som etter mange, mange år krabba på land. De ble til nye dyr, og de nye dyrene ble til oss, og vi ble til mennesker. Etter mange, mange år ble vi enda flere mennesker, og vi lærte oss å tenne bål, jakte på dyr og bygge byer. Da hadde vi utvikla oss lenge, men enda var vi ikke helt ferdige. Hvorfor er vi ikke ferdige enda? Og hva skjer når vi utvikler oss enda mer, fordi vi alltid vil ha mer?

Nyhus, Kaia Dahle. 2018. Verden sa ja. Cappelen Damm

Blåhvalen

Visste du at det største dyret som noen gang har levd, lever akkurat samtidig som deg? For det aller største dyret i verden er nemlig ikke en dinosaur eller en forhistorisk kjempe, men blåhvalen. Den finnes til og med i Norge, selv om den er sjelden å se. Og selv om blåhvalen alltid har vært sjelden å få øye på, er det færre av den nå enn før. Lenge var hvalen for stor til at menneskene greide jakte på den, men det endra seg da en nordmann fant opp et nytt våpen som kunne ta verdens største dyr. Nå er fangst på blåhval ulovlig, men den er fortsatt en truet art. I denne boka møter du en liten blåhval, mammaen hans, og den helt ekte historien om det største dyret vi kjenner til.

Tjernshaugen, Andreas og Line Renslebråten. 2020. Blåhvalen. Kagge

Nysgjerrig på havdypet

Langt nede i havdypet finnes en verden vi ikke har tilgang til. Flere tusen meter ned i havet lever det fisk og havdyr som mennesker sjeldent får se, som monsterblekkspruter og fisker som kan lage sin egen lyslykt på kroppen sin. Mens selv om de lever langt unna oss mennesker, har forskerne lært mye om livet som finnes i havet. I denne boka får du vite litt av det de vet.

Løken, Marianne P. 2015. Nysgjerrig på havdypet. Mangschou

Salamander

Salamanderen er sky, og det kan være vanskelig å få øye på den. Hvis du først ser den, kan den ligne litt på en liten drage, men den er helt ekte. Den bor til og med hjemme i Norge! I denne boka får du vite alt om de to typene salamander som finnes i Norge, og lese om hvordan de lever – både i vann og i land.

Borge, Synnøve og Lise Myhre. 2019. Salamander. Gyldendal

Hallo havet!

Det finnes mange rare vesen nede i havdypet. Noen svømmer fort, noen ligger helt i ro på bunnen, noen er alene og andre svømmer i stim. Noen har en egen lampe på hodet, noen har åtte bein, og andre har ikke føtter i det hele tatt. Noen er sultne, noen skal bli spist, og noen er for opptatt med å bygge seg en hytte på øya til å legge merke til alt som skjer under vannskorpa. Likevel har alle sammen noe med hverandre å gjøre. Klarer du finne alle sammen?

Fiske, Anna. 2014. Hallo havet! Cappelen Damm

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787