Forfatter Anne-Grethe Bientie om boka si Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja (sør-samisk)
Forfatter Anne-Grethe L Bientie om bærekraftsmål 15 (norsk)

Liste med bøker:

Dovendyret og sommerfuglen

I regnskogen i Sør-Amerika, henger et dyr ned fra trærne. Dyret har rufsete pels, og på hver labb stikker det ut tre lange klør, nesten like store som hånda di. Dyret er vanskelig å legge merke til blant trærne, for pelsen er nesten grønn av bittesmå planter som vokser mellom hårene. Høres det ekkelt ut? Du hadde tvert imot tenkt at det så ut som en snill og søt bamse, om du møtte dette dyret på tur i regnskogen! Der vil dovendyret helst bare henge opp-ned fra ei grein, så stille at det nesten ikke vises. Og det er ganske flaks for de små alge-plantene og noen helt spesielle sommerfugler, for de lever nemlig i pelsen – og i bæsjen! – til dovendyret! Dovendyret er faktisk så dovent og så treigt at det blir en slags mini-regnskog for andre planter og dyr. De trenger dovendyret, og dovendyret trenger dem.

Sverdrup-Thygeson, Anne og Bård Sletvold Torkildsen. 2020. Dovendyret og sommerfuglen. Ena 

Dyrene som forsvant

Det finnes nesten millioner av dyrearter på jorda. Og samtidig er det stadig flere dyrearter som forsvinner og dør ut, fordi de blir utrydda av oss mennesker. Noen har vi jaktet for mye på, sånn at de siste dyrene har dødd ut før de rakk å føde nye barn. Noen dyr har vi utrydda uten at vi skjønte det selv, kanskje fordi menneskene reiste til nye steder og tok med seg andre dyr som ikke hørte hjemme der. Og mange dyrearter trues og dør ut, fordi de ikke tåler klimaendringene som menneskene påfører jorda. I denne boka får du møte noen av de dyrene som har levd på jorda, men som har dødd ut i møte med oss mennesker.

Renslebråten, Line. 2017. Dyrene som forsvant. Arneberg forlag 

Eg er eg er eg er

Sommardagar, siste skuledag før ferie og dei fyrste grastustane som veks opp av jorda om våren. Hjarte som slår fort, kjærleik og dumme, snille, irriterande foreldre. I desse dikta følgjer me årstidene som kjem og går, fra vår til vinter, men også born som veks opp og blir til ungdom, og alt som følgjer med når både naturen og menneske blomstrar, veks opp og forandrar seg.

Lillegraven, Ruth. 2016. Eg er eg er eg er. Illustrert av Mari Kanstad Johnsen. Samlaget

Verden sa ja

En gang fantes det ikke mennesker på jorda, bare liv i havet som etter mange, mange år krabba på land. De ble til nye dyr, og de nye dyrene ble til oss, og vi ble til mennesker. Etter mange, mange år ble vi enda flere mennesker, og vi lærte oss å tenne bål, jakte på dyr og bygge byer. Da hadde vi utvikla oss lenge, men enda var vi ikke helt ferdige. Hvorfor er vi ikke ferdige enda? Og hva skjer når vi utvikler oss enda mer, fordi vi alltid vil ha mer?

Nyhus, Kaia Dahle. 2018. Verden sa ja. Cappelen Damm

Charles Darwins Om artenes opprinnelse

Visste du at alt liv på jorda er i slekt med hverandre? Eller at alle dyr har utvikla seg over millioner av år? Og er det egentlig sant at mennesker stammer fra apene? Alt dette vet vi på grunn av en forsker som het Charles Darwin. Han reiste rundt i verden for å studere dyr, og skrev ned oppdagelsene sine i boka Artenes opprinnelse. Boka gjorde Darwin til en av de viktigste forskerne i menneskenes historie. Men selv om boka har vært så viktig for oss, er den ganske vanskelig å forstå. Iallfall hvis du ikke er hverken voksen eller forsker. Heldigvis er Sabina Radeva også forsker – og skikkelig flink til å tegne! – og hun har gjenfortalt Artenes opprinnelse og historien om Charles Darwin i denne boka, der du får møte kjempeskilpadder, dyr som ligner på drager, og finne ut om mennesker og aper egentlig er i slekt.

Radeva, Sabina. 2019. Charles Darwins Om artenes opprinnelse. Oversatt av Tor Holm. Aschehoug.

Den store boken om bier

Hvor mye vet du egentlig om bier? Du vet sikkert at de lager søt honning, og at det svir når de stikker. Men visste du at bier har levd på jorda mye lenger enn menneskene, og at det faktisk surret bier rundt i lufta samtidig som dinosaurene levde? Eller at Aleksander den Store ble lagt i en kjempestor honningkrukke da han døde, for at liket hans skulle bevares? Eller at det er bier som sprer pollen som lager frukt og blomster til oss, og uten dem hadde et eple på butikken kosta veldig mange penger? Og selv om bier har levd lenge og sett litt av hvert, har de det ikke så bra i dag. Klimaendringene truer både bier og pollinering, men de kan faktisk trives – til og med i byene, hvis vi hjelper dem litt!

Socha, Piotr. 2018. Den store boken om bier. Tekst av Wojciech Grajkowski. Oversatt av Heidi Sævareid. Fontini forlag

En skikkelig flink liten reingjeter.

Når storesøstera går ned til familien, blir Jakob igjen helt alene på fjellet for å gjete reinflokken. Nå er det bare han og hunden igjen på vidda. Dagene går, og Jakob passer hunden og gjeter reinen mens han venter på at noen snart skal komme tilbake. Men fjellet er stort og skummelt, og snart blir han sulten, fyrstikkene er våte, og ulven på fjellet uler i nærheten. Hvorfor kommer det ikke snart noen for å hente ham?

Bientie, Anne-Grethe Leine og Meerke Laimi Thomasson Vekterli. 2018. En skikkelig flink liten reingjeter. Idut

Amulettspeilet

Hvordan ser fjellet ut når det går mot høst, og hvordan er det å gjete reinen på vidda? Og hvordan føles det å være den som blir stående aleine langs veggen mens resten danser til fest? Disse diktene bygger på samisk folketro og den samiske kulturen, men handler også om hvordan det føles å forelske seg, å miste kjærligheten, om å være ungdom eller å være et barn som blir satt ut på skogen, og hvordan det var for samiske barn som ikke fikk snakke sitt eget språk da de gikk på skolen, bare fordi den norske staten bestemte det slik.

Buljo, Karen Anne. 2019. Amulettspeilet. Davvi Girji

Insektenes hemmeligheter

Det er ikke alltid vi legger merke til insekter, selv om de er rundt oss hele tida. Med mindre de er veldig ekle eller skumle, da ser du dem kanskje med én gang? Uansett om de er ekle eller umerkelige, så er insektene veldig viktige både for mennesker og naturen, og uten dem hadde vi ikke klart oss. Og fortsatt er det ganske mye vi ikke vet om de rare, små dyrene vi er så avhengige av. Visste du for eksempel at det finnes veps som gjør marihøner til zombier, eller at bananfluer var det første dyret i verdensrommet? Eller at det er insektene som gjør at vi får frukt og grønnsaker? I denne boka får du vite noen av insektenes mange hemmeligheter.

Sverdrup-Thygeson, Anne og Nina Marie Andersen. 2019. Insektenes hemmeligheter. Kagge

Lemen – fjellets hjerte

Omtrent hvert fjerde år er det lemenår. Da kryr det av lemen på fjellet, som gnager seg gjennom bakken og plantene som vokser der. Og selv om forskerne har grubla på det lenge, er det ingen som vet hvorfor vi alltid får nye lemenår. Men vi vet at lemen er viktige. De er kanskje små, men fordi de er så mange klarer de å endre hele landskapet i fjellet med gnaginga si – faktisk så mye at herjinga fra lemenet kan sees fra satellitter i verdensrommet! Men det er ikke bare landskapet som endrer seg når det er lemenår. Det blir flere rovdyr, fordi flere lemen betyr mer mat. Og så vokser det fjellblomster der lemen har gnagd vekk uspiselige planter, slik at insektene får næring, og igjen kan bli næring til fuglene. Tenk at så små dyr kan være så viktige?

Eide, Nina E. og Inger Lise Belsvik. 2020. Lemen – fjellets hjerte. Mangschou 

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70