
Leseliste mål 16
Bærekraftsbiblioteket består av barnelitterære boklister med aktiviteter til alle 17 bærekraftsmålene, og tilbyr deltakerne en litterær og samtalebasert forståelse av verdens felles arbeidsplan.
Det skal være fred og rettferdighet i hele verden
Uten fred og rettferdighet er det umulig å skape en bærekraftig utvikling. I dag er flere mennesker på flukt enn noen gang før. For å nå målet om fred og rettferdighet må verden skape fredelige samfunn som tar vare på alle.
Liste med bøker
Disse bøkene passer for barn mellom 6-12 år og er gode utgangspunkt for å lære mer om bærekraftsmål 16 og temaene konflikt og fred, demokrati, flyktninger og rettferdighet. Under boklisten finner du forslag til spørsmål og aktiviteter tilknyttet bøkene og målet.
Papelina
Ein dag lyser jungelen opp i det som liknar på fyrverkeri, og Papa Gøye seier at Papelina og familien må reise vekk. Dei skal berre vere borte ei stund, seier han, men Papelina kan sjå at foreldra er triste. Papa Gøye seier at dei skal flyge til eit papegøyeslott, der dei har karneval kvar dag. Men fyrst må dei ta båt med mange andre fuglar på flukt.
Det er for langt å flyge, og mange av fuglane er altfor små til å klare reisa. Men kva slags stad er det eigentleg dei kjem fram til? Det er iallfall ikkje eit papegøyeslott, som Papa Gøye fortalde. Og det er ikkje berre Papelina som blir trist av å vere i den nye heimen som kallast for «mottak», men dei mindre fuglane også. Går det an å gjere i stand karneval på ein slik stad?
Fuglehaug, Randi og Jill Moursund. 2017. Papelina. Samlaget
Her kommer ingen forbi!
I ei bok bor det en general som vil ha det meste for seg selv. Han vil til og med ha hele høyre side av boka aleine, for der får bare han lov til å stå. Alle andre må stå på venstre side. Etter hvert blir det veldig trangt, for det kommer nye folk til fortellinga hele tida. Noen spiller til og med fotball på venstresida, selv om alle står tett i tett. Men på høyre side er det god plass og blanke ark.
Er det rettferdig at noen skal ha all plassen helt for seg selv? Og hva skjer når barna som spiller fotball skyter for hardt, og ballen spretter over på høyre side, selv om det er forbudt?
Martins, Isabel Minhòs og Bernardo P. Carvalho. 2019. Her kommer ingen forbi! Oversatt av Knut Inge Andersen. Andersens forlag
Hvorfor er jeg her?
Hvorfor er akkurat du deg? Og hvorfor bor akkurat du her? Tenk om du var et helt annet sted?
I denne boka møter du et barn som lurer på akkurat det. For det finnes jo barn helt på den andre siden av jorda også, det finnes til og med barn som må jobbe i gruver hele dagen, uten at de får se sola. Eller barn som er på flukt. Eller barn som ikke vet hvor de skal, og når de får komme hjem igjen. Og hvorfor er det sånn at akkurat de er der, og ikke du? Kanskje lurer de andre barna på akkurat det samme?
Ørbeck-Nilssen, Constance og Akin Duzakin. 2014. Hvorfor er jeg her? Magikon
(Denne boka er enklest å få tak i via biblioteket.)
Sølvmånen
Ei ung jente er ute på vidda og gjeter rein, når Stallo kidnapper både jenta og reinsdyrflokken hennes Stallo tar henne med til troll-familien sin, hvor hun får valget om å bli kone til trollsønnen – eller bli spist. Kommer familien hennes til å finne henne, eller kan jenta redde seg selv?
Horndal, Sissel. 2015. Sølvmånen. ČálliidLágádus
Ishavspirater
Siri og Miki bor med pappaen sin i Blåvik, og som andre barn som bor ute i havgapet er de redd for eventyret om Hvithode. For sjørøverkapteinen Hvithode kidnapper barn og tvinger de til å jobbe i diamantgruva hans, helt til de knekker ryggen og dør. Hvithode bruker nemlig barn som om de var dyr, slik mange voksne bruker dyr og naturen som om de var ting.
Men er egentlig fortellinga om Hvithode bare et eventyr? For det sies at barn på øyene rundt Blåvik blir tatt av Hvithode, og det er ingen som tør å lete etter dem når de forsvinner. Men når Siris lillesøster Miki blir tatt av piratskuta, gjør Siri det ingen andre voksne har turt å gjøre før henne. Hun reiser ut på havet for å finne Hvithode, og få lillesøsteren hjem igjen.
Nilsson, Frida. 2017. Ishavspirater. Oversatt av Nina Aspen. Illustrert av Alexander Jansson. Aschehoug
Polarnatt
Det er isande kaldt ute, men syskena Ilias og Amira går langs med vegen i vinternatta. Dei har akkurat rømt frå asylmottaket, og må halde seg i skjul. Når nokon kjem køyrande langs vegen, grev dei seg ned i snøen. Amira frys, men mamma har sagt at ho må høyre på bror sin. Men kvifor seier han at dei må gøyme seg? Og kven er det eigentleg dei gøymer seg for?
Berg, Sunniva Elling. 2019. Polarnatt. Samlaget
Zenobia. På flukt fra krigen
Ute på havet seiler en for liten båt, med for mange mennesker i. En av dem heter Amina, og selv om det er mange rundt henne, er hun her alene. På flukt. Rundt henne vokser bølgene seg høyere, og havet smaker salt, som de fylte vinbladene mammaen hennes pleide å lage til middag hjemme i Syria. Men hvor er mamma og pappa nå, etter at krigen brøt ut? Og hva kommer til å skje med Amina?
Dürr, Morten og Lars Hornemann. 2016. Zenobia. På flukt fra krigen. Fontini
Når kaniner blir redde
Noah har et kosedyr. Han heter Ville Kanin, og mangler en fot. Noen mennesker mangler også en fot, eller en arm eller hånd, fordi krigen har tatt dem.
Krigen bråker, og Noah kan høre smellene den lager langt borte. Da blir Ville Kanin redd, og Noah må holde hardt rundt ham. Noah blir også redd, men når mamma holder hardt rundt ham, hører han bare hjertet som banker. Men bombene kommer nærmere og nærmere, og Lille Kanin blir enda reddere. Tenk om noe fælt skjer med ham?
Svingen, Arne. 2019. Når kaniner blir redde. Cappelen Damm
Øverst på nazistenes liste
Moritz Rabinowitz var bare 14 år gammel da han reiste fra familien sin i Polen, for å jobbe på onkelen sin butikk i Bergen. Selv om det var skummelt å reise aleine, og vanskelig å lære seg et helt nytt språk og bli kjent med nye folk, kom han godt på plass i Norge. Han gjorde en god jobb i butikken, og kunne snart åpne sin helt egen klesbutikk, som snart ble til en kjede og etter hvert en hel fabrikk. Han var til og med en av de første i byen som hadde bil!
Men Moritz var også jøde, og selv om han var snill med alle og prøvde å hjelpe de som hadde det verre enn ham selv, ble han behandlet annerledes. Og ute i Europa vokste nazismen, og Hitler kom til makta i Tyskland. Og når nazistene fikk makta i Norge, var det nettopp Moritz Rabinowitz som stod øverst på lista over nordmenn de ville ta.
Vestbø, Arne. 2017. Øverst på nazistenes liste. Spartacus
Oppgaver og aktiviteter til mål 16, for lærere
Flere ressurser
Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene
Boklister til alle målene
Vår temaside om bærekraftig utvikling
Vår temaside om FNs bærekraftsmål nummer 16
En samling med ressurser om formidling fra Norsk barnebokinstitutt
Flere bøker fra tjenesten Boksøk
For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:
