Liste med bøker

Kule kidz gråter ikke

Elevene i åttende klasse trener fram til den store fotballturneringa før sommerferien, når de skal møte andre lag fra andre skoler. Enn så lenge spiller de bare mot hverandre, og aller helst spiller de jentene mot guttene. Da krangler de, noen ganger slåss de, og av og til blir noen forelska. Men når Akkie, ei av de beste spillerne på laget, blir alvorlig syk, snus alt sammen på hodet. Til og med Ina, klasselæreren som alltid er full av sprø ideer, klarer ikke å komme på noe som kan gjøre Akkie bedre. Men selv om hun ligger på sykehus er Akkie med på å planlegge fotballkampen, skoleavslutninga – og den hemmelige planen om å spleise Ina med en annen lærer.

Vriens, Jacques. 2014. Kule kidz gråter ikke. Oversatt av Hedda Vormeland. Cappelen Damm

Smadra

Oda og mor hennar har alltid hatt ein uskriven regel. Når Oda byrjar gråte, sluttar mor hennar å slå. Men ein dag, når sumaren er på veg mot hausten og auga til mora blir heilt svarte, sluttar ho ikkje sjølv om Oda græt. Når folk spør kor blåmerka på huda kjem ifrå, lyg Oda og seier at ho har dette på trynet på sykkelen no igjen. Faren hennar tek sykkelen, og læraren vil ho skal sjekke balansen. Sjølv ikkje bestevennen Milad, som har sine eigne traume, får vite kva som eigentleg skjer med Oda. For korleis kan ho snakka om noko slikt?

Tjønn, Brynjulf Jung. 2018. Smadra. Flamme forlag

Skalla

Fyrste dagen Iben er på sjukehuset, dukkar plutseleg ei jente med ein skalle så blank at han skin i døra. Ho seier at ho heiter Skalla-Malla, og ho dreg Iben med seg. Snart dukkar det opp rom kor Iben aldri har vore før. På pauserommet til sjukepleiarane veks grøne greiner langs veggane, og mellom blada spring små drops-blomar ut. Dei smakar som alt favorittgodteriet til Iben i verda. Bak vaskebøttene på kottet veks det noko enda større og grønare, og kva slags lydar kjem frå rommet i gangen? Saman med Skalla-Malla er ikkje dagane på sjukehuset berre dumme likevel. Kanskje er det til og med ikkje så dumt å miste håret? Kan det skje fine ting sjølv om ein er sjuk?

Fuglehaug, Randi og Nora Brech. 2018. Skalla. Samlaget

Hvordan lager man en baby?

En gang har du vært en baby. En gang har alle mennesker vært en baby. Til og med bestemor og bestefar. Men hvor kommer egentlig alle babyene fra, og hva gjør alle mammaene og pappaene for å lage dem? Noen sier at de kommer med storken, og noen sier at man lager dem – kanskje med smør og mel og egg? Det er faktisk sant at du ble laget av et egg, men ikke et sånt som du har i kjøleskapet. Et helt spesielt egg, og en svømmekonkurranse mellom millioner av spermier, som smelta sammen og lagde akkurat deg.

Fiske, Anna. 2019. Hvordan lager man en baby? Cappelen Damm

Stamceller: kroppens superheltar

Du har heilt sikkert høyrt om teikneseriar om Superman eller Spiderman, men har du høyrt om superheltane kalla Stamceller før? Sikkert ikkje. Og likevel finnes desse mikroskopiske små superheltane i kroppen din – akkurat no! I denne teikneserien treff du nokre ganske så utrulege små typar, samd ein rabagast av ein forskar, ei mus som blir lagd inni eit glas i staden for i magen til mor si, og to tannlegar frå Bergen som gror heilt nye bein inni munnen på folk. Og sjølv om det kanskje høyrest for utruleg til å vera sant ut, så er alt saman ei ekte historie!

Runde, Øystein. 2017. Stamceller: kroppens superheltar. Gyldendal

Respekt. En sexbok for gutter

Har du noen gang ønska deg en storebror du kan spørre om alt du lurer på, uten at det er flaut? Denne boka er litt som en sånn storebror, som forteller deg alt du lurer på, og alt du ikke visste at du lurer på. For selv om noen spørsmål føles litt dumme, er det sånn at nesten alle har lurt på det samme en gang. Er kroppen min normal? Hva er egentlig forskjellen på hetero, homo og bi? Hva er ekte kjærlighet? Og hvordan kommer egentlig respekt inn i alt mellom sex og kjærlighet?

Perez, Inti Chavez. 2019. Respekt: en sexbok for gutter. Gyldendal

Jenteboka. Ellen og Ninas guide til puberteten.

Er det normalt å svette mye? Kan du være jente samtidig som du har guttekropp? Hva er psykisk helse? Og hvordan ser egentlig en vanlig tiss ut? Det kan være ganske slitsomt å bli ungdom, komme i puberteten, og plutselig ha en litt annen kropp enn før – og helt andre tanker i hodet. Noen ganger føles det som om du er helt aleine, og at det bare er du som er annerledes. Da er det greit å vite at akkurat det spørsmålet du lurer på, det er det faktisk hundrevis av andre ungdom som lurer på akkurat nå, og i hundrevis av år før du i det hele tatt ble født! I denne boka får du svar på alt du lurer på – og enda litt til.

Brochman, Nina og Ellen Støkkel Dahl. Illus. Magnhild Wisnes. 2019. Jenteboka. Aschehoug

Lucas Jackson

Noen ganger er pappaen til Lucas skikkelig høyt oppe. Da spiller han gitar og synger kjempehøyt og har sprø ideer til ting de to kan finne på sammen. Andre ganger er han langt nede, så langt nede at han ikke orker å stå opp, og lar være å spise selv om Lucas lager pannekaker til middag. Da er han en dårlig pappa, men han er jo ikke sånn hele tida? Og hvordan kan læreren til Lucas skjønne det, når hun plutselig en dag kommer på besøk etter skolen, og pappaen til Lucas er avslørt der han ligger under dyna? Pappaen er syk, men heldigvis finnes det medisiner. Og heldigvis finnes det venner, og lærere som kan passe på, selv når skoledagen er over.

Lindboe, Karin Kinge. 2018. Lukas Jackson. Aschehoug

Lepra

I fleire hundre år vart folk i Noreg sjuke med svarte flekkar på kroppen og store byllar i huda. Nokre vart så sjuke at nasen rett og slett datt av, slik at dei fekk eit hol midt i andletet. Desse menneska vart berre kalla spedalske. Dei som var så uheldige at dei fekk sjukdommen, vart fryst ut av samfunnet. Folk heldt seg helst unna dei, og det vart vanskeleg å finne jobb og tene pengar. Sjuke folk fekk ikkje ein gong bu med familien sin, ha kjærast, sex eller få barn. Det var fordi mange trudde sjukdomen var arveleg, og fleire trudde til og med at berre dårlege menneske vart sjuke. Fyrst seinare fant legene ut at spedalsksjuka skuldast ein bakterie i huda, og at han smittar mellom folk enten dei er i familie eller ikkje. Korleis kan livet ha vore for dei som blei sjuke, lenge før det fanst ein kur?

Totland, Anders og Martin Ernstsen. 2020. Lepra. Gyldendal

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70