Liste med bøker

Skoleveien

Alle barn skal få gå på skolen. Likevel er det ikke alle som får lov. Kanskje er de fattige, og må jobbe for å skaffe familien sin penger. Men hvis de har muligheten, prøver de alltid å komme seg til skolen. Men hvordan kommer de seg dit? Noen steder i verden må barn gå langt og helt alene, kanskje over et helt fjell. Noen må gå over kald, glatt is, og andre blir dratt av en okse eller et esel. Noen barn må til og med sveve høyt over bakken! I denne boka møter du noen av disse barna, og får slå følge med dem på skoleveien.

McCarney, Rosemary. 2016. Skoleveien. Oversatt av Jan Christopher Næss. Gyldendal

Hvordan begynner man på skolen?

Det er ganske mange ting å lure på når du skal begynne på skolen. Hvem er læreren din, og hvem skal du gå i klasse med? Er skolen stor eller liten, rund eller firkanta? Kanskje er skolen mange forskjellige små bygninger? Hvor lenge må du være der, og hvordan ser det egentlig ut inni klasserommet ditt? Står det kanskje ei ku der? Her får du se hvordan en skole kan se ut, og hva som skjer når du begynner der.

Fiske, Anna. 2020. Hvordan begynner man på skolen? Cappelen Damm

Malala: hvordan én jente tok opp kampen for utdanning og forandret verden, versjon for unge

Malala var bare 15 år gammel da hun ble skutt av Taliban, bare fordi hun ville gå på skole. Terroristene i Taliban mener nemlig at jenter ikke skal få lov til å ta utdanning. I denne boka forteller hun sin historie: Om Swat-dalen mellom Pakistan og Afghanistan, der hun og familien hennes kommer fra. Om pappaen hennes som synes at alle barn skal få like muligheter, og om livet hennes før skolebussen hun satt i ble stoppa av terrorister den dagen som endra hele alt – og som tok Malala til England og gjorde henne til den yngste vinneren av Nobels fredspris noensinne.

Yousafzai, Malala og Patricia McCormick. 2014. Malala (Versjon for unge). Oversatt av Rune R. Moen. Cappelen Damm

Skoleape

I morgen skal Ella begynne på skolen. Hun gleder seg. Kanskje hun får nye venner, kanskje til og med noen som liker aper? Mamma-Lisa må på jobb, så det er Mamma-Sara som skal være med på første skoledag. De har lagt fram fine klær, og lært Ella hvilken hånd som er hilse-hånda. Men neste morgen sover Mamma-Sara litt for lenge, og Ella vil være finere enn de fine klærne. Hun vil være finest! Da tar hun på brun genser og brun bukse. Hansker på føttene, og alpelue på hodet. Og så apemaske på ansiktet helt til slutt. For skoleaper kan vel også begynne på skolen

Guldbrandsen, Liv og Åshild Kanstad Johnsen. 2019. Skoleape. Aschehoug

Grevlingdager

Alle barn må gå på skolen. Det har mammaen til Pim sagt. Men når det er morgen og på tide å gjøre seg klar, synes Pim plutselig at det er så vanskelig å puste. Beina blir tunge som tømmerstokker og magen knyter seg i en stor knute. Når mamma sier at Pim må bli hjemme, er det litt som medisin for magen. Da slipper han bråk og roping, barn overalt, garderoben og friminuttet og læreren som sier at han ikke får lov til å gå litt unna alt. Aller helst vil han grave seg ned som en grevling i hula si, for der er det helt stille. Men skolen er jo ikke laga for grevlinger – eller?

Dahle, Gro og Kaia Dahle Nyhus. 2019. Grevlingdager. Cappelen Damm

Mirakel

August er ti år gammel, men det er først nå han skal begynne på skolen. For mens resten av barna i femte klasse har vært skolekamerater i flere år, har August fått hjemmeundervisning av mammaen sin. August er nemlig født med et deformert ansikt, og etter 27 operasjoner ser han fortsatt annerledes ut enn alle andre – bortsett fra når det er Halloween. Kan han gå på skolen, hvis skolen bare kan være litt annerledes for ham? Og er egentlig August så annerledes, eller er det bare alle andre som ser ham slik?

Palacio, R. J. 2013. Mirakel. Oversatt av Rune R. Moen. Gyldendal

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787