Liste med bøker

Julian er en havfrue

En dag kommer det tre havfruer inn på t-banen. De er skikkelig fine, med lange kjoler og gullringer i ørene. Ikke helt mennesker, og ikke helt fisk, men litt begge deler. Og akkurat det Julian drømmer om. For Julian har også lyst til å være en havfrue, men hva kommer bestemor til å si? Kan han være havfrue, selv om han er en vanlig menneskegutt? Og hva er det egentlig bestemor har tenkt å gi ham, når hun finner ut av hemmeligheten?

Love, Jessica. 2020. Julian er en havfrue. Oversatt av Eivind Sudmann Larssen. Mangschou

Barbie-Nils og pistolproblemet

Nils har bursdag, og pappa har sagt han skal få alt han har lyst på i lekebutikken. Hva som helst! Nils veit akkurat hva han skal velge. Han går rett forbi hyllene med lekedyr, trekker fram ei stor, blank, rosa eske, med rosa bokstaver med glitter på. For det er den Nils vil ha. En helt egen Barbie-dukke. Men hvorfor blir pappa så rar, og like rosa i ansiktet som eska til Barbie? Og hvorfor sier han at Nils heller burde velge en lekepistol? Hva kan Nils bruke den til?

Tinnen, Kari. 2011. Barbie-Nils og pistolproblemet. Gyldendal

Malala: hvordan én jente tok opp kampen for utdanning og forandret verden, versjon for unge

Malala var bare 15 år gammel da hun ble skutt av Taliban, bare fordi hun ville gå på skole. Terroristene i Taliban mener nemlig at jenter ikke skal få lov til å ta utdanning. I denne boka forteller hun sin historie: Om Swat-dalen mellom Pakistan og Afghanistan, der hun og familien hennes kommer fra. Om pappaen hennes som synes at alle barn skal få like muligheter, og om livet hennes før skolebussen hun satt i ble stoppa av terrorister den dagen som endra hele alt – og som tok Malala til England og gjorde henne til den yngste vinneren av Nobels fredspris noensinne.

Yousafzai, Malala og Patricia McCormick. 2014. Malala (Versjon for unge). Oversatt av Rune R. Moen. Cappelen Damm

Hekseskogen

For 400 år siden ble kvinner brent levende på bålet, fordi folk trodde de var hekser. Sånt driver vi heldigvis ikke med lenger, men det er derfor skogen der Edward bor har fått navnet Hekseskogen. Og nå blir han tvunget inn dit, på det verste Edward vet i hele verden: telttur. Helst vil han sitte inne med monsterjeger-boka si, langt unna skog og maur som spiser opp matpakka hans. Men Edward, og vennene Kasper og Nadira, må bli med likevel, for å gjøre mamma glad. Mora til Edward prøver nemlig å redde Hekseskogen fra å bli et digert kjøpesenter, og folk som er uenige skriver stygge ting til henne på internett. Og telttur i Hekseskogen er vel den mest avslappende måten å få fri fra nettroll og heksejakt på – eller?

Brown, Alekander R. Kirkwood og Andreas Iversen. 2019. Hekseskogen. Cappelen Damm

Du, jente!

Faten er bare femten år gammel når foreldrene sender henne til krigsherjede Beirut. Fordi foreldrene hennes er fattige, må hun jobbe som tjenestepike for en rik familie. Hun som er den flinkeste jenta i klassen, får ikke lenger lov til å gå på skole. Hun som bare vil snakke og le med vennene sine, får ikke lenger lov til å gå ut. Og alle pengene hun tjener, er det faren som kommer og henter. Hvordan kan man beholde håpet, når samfunnet prøver å ta fra deg alt du har? For Faten vil tjene sine egne penger, fullføre skolen og studere til å bli sykepleier. Og når den blonde gutten i nabohuset sier han vil hjelpe henne, blir drømmen om frihet litt mer virkelig.

Sharafeddine, Fatima. 2015. Du, jente! Oversatt av Vibeke Koehler. Mangschou

Emmeline Pankhurst

Da Emmeline Pankhurst var liten, var lover og regler veldig urettferdige for mange mennesker. Hvite mennesker hadde flere rettigheter enn de med mørkere hudfarge, og kvinner fikk ikke lov til å gjøre de samme tingene som menn. Selv om Emmeline var veldig flink til å lese, fikk hun ikke lov til å studere eller jobbe med det hun ville. Bare fordi hun var jente. Hun fikk ikke en gang lov til å stemme når det var valg, slik brødrene hennes kunne. Det var veldig urettferdig, så hva kunne Emmeline gjøre?

Kaiser, Lisbeth og Ana Sanfelippo. 2018. Emmeline Pankhurst. Gyldendal

Nattafortellinger for rebelske jenter

Du kjenner sikkert til mange fortellinger om prinsesser av ulike slag, men hvor mange fortellinger om dronninger, keiserinner og kvinnelige faraoer kan du? Kanskje ikke så mange. Kanskje enda færre, hvis fortellingene skal være ekte. I denne boka finner du en hel rekke slike historier, om ekte kvinner som har levd til forskjellige tider og i forskjellige deler av verden. De er dronninger, kunstnere, oppfinnere, forfattere, rockestjerner, spioner og til og med en barneskoleelev. Noen var prinsesser, men de hadde helt andre planer enn å bare gifte seg med en prins, og ingen av dem trengte å bli reddet fra noe som helst.

Favilli, Elena og Fransesca Cavallo. 2017. Nattafortellinger for rebelske jenter. Cappelen Damm

Kvinner i kamp

I klassen din går det både jenter og gutter. Du har sikkert både kvinner og menn som lærere også. Og selv om skolen din bare har én rektor, kan hun være både dame og mann. Du kan velge selv hva du vil bli når du blir stor, og du kan til og med velge selv om du vil gå i kjole eller bukse! Men sånn har det ikke alltid vært. For 150 år siden fikk du faktisk ikke lov til å stemme ved valg hvis du var jente, og kvinner fikk ikke studere eller tjene sine egne penger. De fikk ikke engang bestemme over sine egne kropper. Nå synes du sikkert det høres sykt urettferdig ut, og det var det mange kvinner og menn som syntes før i tida også. De valgte å kjempe for rettighetene til seg selv og alle kvinnene som kom etter dem, og dette er historiene om deres kamp.

Breen, Marta og Jenny Jordahl. 2018. Kvinner i kamp. Cappelen Damm

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70