Liste med bøker

Før øya synker

Ingen barn i verden bor lenger nord enn barna på Svalbard. En julemorgen sitter tvillingene Kine og Adrian hjemme i huset sitt på den kalde øya, mens polarnatta er svart utenfor vinduet. Plutselig knuser ruta, og snø fosser inn i rommet. Huset løsner fra pålene det er bygd på, og glir bortover snøen. Møbler, planker og klær raser over ende, mens tvillingene prøver å finne lillebroren og pappaen sin, som sover i rommet ved siden av. Ute i mørket raser snøen. Et sånt snøskred kalles 5000-årsskredet, fordi det bare skjer én gang hvert fem tusende år. Året etterpå går et nytt skred på Svalbard. Samtidig som snøen raser og isbreene smelter på Svalbard, er øya Kiribati i ferd med å synke i Stillehavet. Og når havnivået stiger, er det ikke bare landet der Taruru og familien hennes bor, som oversvømmes. Saltvannet slår også inn over brønnene de drikker av, og grunnvannet synker og blir saltere. I denne boka får du bli med når Teresa Grøtan besøker barn og ungdom som bor der klimaendringene merkes aller best.

Grøtan, Teresa. 2018. Før øya synker. Gyldendal

Nattmannen

Før vi hadde do innandørs og kloakksystem som tok vekk all skiten, måtte nokon tømme nattpottene som vart ståande på gata. Dessutan trong vi nokon til å fjerne lika når kjeltringar vart hengt. Han som utførte slike jobbar, vart kalla for nattmannen. Han gjorde sånt som vanlege folk ikkje torde å gjere, og som takk tykte folk at han var urein. Folk var så redde for å komme borti slikt ureint arbeid, at dei heldt seg unna både sjølve nattmannen og nattmannen sine ungar, som ikkje alltid fekk lov til å gå på skule saman med andre born. I denne boka treffer du nokre av dei nattmennene som levde i Noreg kring 1700- og 1800-talet, og kanskje får du høyre korleis det gjekk med dei til slutt.

Totland, Anders og Kristian Krohg-Sørensen. 2019. Nattmannen. Gyldendal 

Flommen

En dag flommer elva over. Det skjer plutselig. Når lynet slår ned, regnet pisker mot vinduet og et tre knuser ruta, blir hunden Aiko redd og løper av gårde. Hovedpersonen vår leter, men finner ham ikke. Kommer Aiko til å klare seg? Og kommer han selv til å komme seg vekk, før flommen tar huset og veiene rundt ham? Når naturkreftene våkner blir både mennesker og dyr satt på prøve, men kanskje kan de samarbeide for å klare seg gjennom natta.

Estes, Max. 2019. Flommen. Cappelen Damm

Do. Ei stinkande reise gjennom bæsjens historie

Alle går på do kvar dag. Sjølv mor di, far din, dronninga og kongen går på dass. Til og med presidenten i USA. Til saman blir det ganske mykje drit, men kor blir det eigentleg av han etter at du har spylt ned i do? Dette er historia om bæsjen, alle dei ulike doane som finst verda over, og menneska som levde før i tida, da doen og kloakksystemet ikkje fanst. Korleis var det folk gjorde ifrå seg den gongen?

Strømstad, Pia og Flu Hartberg. 2017. Do: ei stinkande reise gjennom bæsjens historie. Samlaget 

Grønne greier. Om natur og miljø og sånt

Visste du at insektene forsvinner, og det er de som gir oss medisin og sjokolade? Eller at det finnes selvlysende dyr? Naturen er ganske kompliserte greier, men to som har peiling, er miljøjournalisten Ola og tegneserietegneren Jenny. Sammen har de laget denne tegneserieboka, hvor de forklarer hvordan ulike deler av naturen henger sammen, fra store dyr til bittesmå plastpartikler i havet, og fra oljeutvinning til fotballen du kjøper på butikken. For hva er egentlig klimaendringer, og hvordan påvirker de dyr og mennesker – ikke bare på små øystater som slukes av havet, men også i Norge?

Utvalgte kapitler: Kapittel 2: Klima (s. 38) og kapittel 5: Miljøproblemer (s. 112)

Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl. 2018. Grønne greier. Om natur og miljø og sånt. Ena

Hva er greia med klima?

Du har sikkert hørt om klimakrisa, men hva er det egentlig for noe? Og hva kan vi gjøre for å stoppe endringene? To som har ganske god peiling, er miljøjournalisten Ola og tegneserietegneren Jenny. Begge to er glade i naturen. Og akkurat det er ganske viktig, for de tror at vi må være glad i naturen for å ha lyst til å redde den. Og for å bli glad i naturen, er det viktig å skjønne hvordan den funker. Heldigvis kan du også bli med Ola og Jenny på ei reise på land, under vann, ut i verdensrommet – og tilbake i tid! – for å lære mer om klimaendringene som skjer rundt oss.

Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl. 2019. Hva er greia med klima? Ena

Når det regnar i Afrika

Ein dag vaknar Styrk av at det dryp vatn på nasen, medan han ligg i senga på soverommet. Det regnar så mykje at vatnet piplar inn gjennom taket! No skulle pappa vore heime og tetta hola. Men pappa er i Afrika, og der må han vere heilt til det byrjar regne der også. Pappa er nemleg hjå mormor i Senegal, for å byggje eit vatningssystem til åkeren hennar. Samstundes som det regnar heilt inn på senga til Styrk i Noreg, er det tørke i Senegal. Og utan regn, vil ikkje plantane på åkeren vekse. Kvifor er det så stor skilnad på veret i dei to landa? Og korleis kan vi bruke veret til å få rein energi? Dette er ei forteljing om Styrk, men også ei heilt sann historie om regn, sol, vind og ver.

Osland, Erna og Per Ragnar Møkleby. 2015. Når det regnar i Afrika. Samlaget

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787