Liste med bøker

Pølsetjuven

Kjell sin familien er tjuvar. Mammatjuv, pappatjuv, sysketjuv, bestemortjuv, ja, dei har til og med ein liten babytjuv. Det er berre Kjell som ikkje likar å vere tjuv. Faktisk så vil han ikkje vere tjuv i det heile, og iallefall ikkje når familien planlegg å stele frå huset til Kjell sin ven. Sjølv om han veit huset er perfekt å stele frå fordi det står heilt tomt medan venen er på ferie. Kan Kjell vere noko anna enn dei andre, sjølv om han kjem frå ein familie av tjuvar? Kanskje det går an å byte jobb, slik at Kjell kan vere akkurat det han sjølv vil? Og er det berre Kjell som har det slik, eller finst det kanskje andre folk – vaksne til og med! – som ikkje likar jobben sin?

Engedal, Marianne Gretteberg. 2019. Pølsetjuven. Samlaget 

Den norske slavehandelen

Du har sikkert høyrt om slavehandelen, og vorte fortalt om korleis menneske i Afrika vart kidnappa og selde som slavar til USA og Europa. Men visste du at nordmenn også dreiv med slavehandel? Og at nordmenn reiste ut med norske skip som frakta afrikanarar bort frå heimane sine, berre så me skulle bli rikare heime i Noreg? I denne boka treffer du nokre sjømenn frå Danmark-Noreg, og slavar dei tok til seg då dei reiste i Afrika. Korleis kunne dei vere med på slavehandelen? Stoppa eigentleg slaveriet med ein gong folk skjøna at det var gale – eller visste vi det heile tida, iallfall lenge før den norske slavehandelen tok slutt? Og er eigentleg slavehandelen over, eller finst det framleis slavar i dag, til og med i Noreg?

Totland, Anders og Kristian Krohg-Sørensen. 2018. Den norske slavehandelen. Gyldendal

Du, jente!

Faten er bare femten år gammel når foreldrene sender henne til krigsherjede Beirut. Fordi foreldrene hennes er fattige, må hun jobbe som tjenestepike for en rik familie. Hun som er den flinkeste jenta i klassen, får ikke lenger lov til å gå på skole. Hun som bare vil snakke og le med vennene sine, får ikke lenger lov til å gå ut. Og alle pengene hun tjener, er det faren som kommer og henter. Hvordan kan man beholde håpet, når samfunnet prøver å ta fra deg alt du har? For Faten vil tjene sine egne penger, fullføre skolen og studere til å bli sykepleier. Og når den blonde gutten i nabohuset sier han vil hjelpe henne, blir drømmen om frihet litt mer virkelig.

Sharafeddine, Fatima. 2015. Du, jente! Oversatt av Vibeke Koehler. Mangschou

Ishavspirater

Siri og Miki bor med pappaen sin i Blåvik, og som andre barn som bor ute i havgapet er de redd for eventyret om Hvithode. For sjørøverkapteinen Hvithode kidnapper barn og tvinger de til å jobbe i diamantgruva hans, helt til de knekker ryggen og dør. Hvithode bruker nemlig barn som om de var dyr, slik mange voksne bruker dyr og naturen som om de var ting. Men er egentlig fortellinga om Hvithode bare et eventyr? For det sies at barn på øyene rundt Blåvik blir tatt av Hvithode, og det er ingen som tør å lete etter dem når de forsvinner. Men når Siris lillesøster Miki blir tatt av piratskuta, gjør Siri det ingen andre voksne har turt å gjøre før henne. Hun reiser ut på havet for å finne Hvithode, og få lillesøsteren hjem igjen.

Nilsson, Frida. 2017. Ishavspirater. Oversatt av Nina Aspen. Illustrert av Alexander Jansson. Aschehoug

Det siste mennesket

Hovedpersonen i denne boka er tolv år gammel, og alle kaller ham bare for XR. Hver dag jobber han ute på åkeren, 18 timer hver dag, og han får aldri fri. Men åkeren han jobber på er ikke en vanlig åker. I stedet for å dyrke korn, installerer han solcellepaneler, som gir energi til å bygge nye roboter og forsyne dem med strøm. For XR er ikke en vanlig tolvåring, han er nemlig en robot. En robot i en verden helt uten mennesker, etter at hele menneskeheten ble utrydda fordi de ødela jordkloden med all forurensinga si. Eller ble de egentlig det?

Bacon, Lee. 2020. Det siste mennesket. Oversatt av Hilde Matre Larsen. Kagge 

Kloden under vann. Den døde soldaten

Hver dag må Lara holde pusten, lenge, mens hun og de andre dykkerbarna svømmer ned mot de gamle byene som ligger under havet. Hvis de finner gamle gjenstander som kan selges til det rike fjellfolket på fastlandet, får de komme opp i båten igjen. Heldigvis er Lara god til å holde pusten. God nok til at hun kan jobbe som dykkerbarn, så familien hennes kan kjøpe medisiner til lillesøsteren hennes. God nok til å finne gammelt skrot, som fjellfolket kanskje vil kjøpe. Men når hun finner en død soldat, med ei dagbok på innerlomma som forteller om sjøfolkets krig mot landfolket, forandrer alt seg. Har Lara funnet det som kan hjelpe dem med å vinne?

Rendtorff, Ida-Marie. 2014. Kloden under vann. Den døde soldaten. Oversatt av Lene Stokseth. Mangschou

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70