- Fag:
- Historie, Samfunnsfag/Samfunnskunnskap
- Klassetrinn:
- VGS
- Tema:
- Konflikter, fred og sikkerhet, Menneskerettigheter, UNESCO
- Tidsbruk:
- 1-2 skoletimer (45-90 min)
Lærerveiledning
Av utstyr trenger elevene en PC for å lese fagtekstene på elevsiden, og noe å skrive på og med for å svare på spørsmålene.
Forklaring og gjennomføring
Tidsbruk: 1-2 skoletimer (45-90 min)
Undervisningsopplegget inneholder tekster og bilder fra Tysklands oppgjør med nazismen etter andre verdenskrig, og om konsentrasjonsleiren Auschwitz. Oppgavene er skjematisk bygd opp, hvor elevene først skal lese, definere, analysere og så drøfte. Tekstene finner du ved å klikke øverst på siden hvor det står "For elever". Du velger selv om du ønsker høytlesning av tekstene eller om elevene skal lese individuelt.
De skriftlige oppgavene som elevene skal svare på, står på elevsiden under overskriften "Arbeidsoppgaver". Du velger selv om elevene gjør oppgavene individuelt, eller i samarbeid med andre elever. Det medfølger ikke fasit til oppgavene her i lærerveiledning, så det anbefales å lese igjennom oppgavene og notere stikkordssvar i forkant av undervisningstimen.
Tilleggsressurser
- FNs temaside om menneskerettigheter
- 27. januar er internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust. 27. januar 1945 ble konsentrasjonsleiren Auschwitz befridd. Derfor har FN valgt denne datoen for å minnes ofrene for holocaust. Les mer om dagen her.
- 9. desember er internasjonal dag til minne om ofre for folkemord, og til forhindring av folkemord. Dagen er lagt til 9. desember siden Folkemordkonvensjonen ble vedtatt denne datoen i 1948. Formålet med dagen er å informere om Folkemordkonvensjonen og vise til hva konvensjonen har ført til i kampen mot folkemord, og for å hedre minnet om ofrene. Les mer om dagen her.
Kompetansemål
Kompetansemål
Tverrfaglige tema: Demokrati og medborgerskap
Historie
Kjerneelementer: Historiebevissthet, Historisk empati, sammenhenger og perspektiver, Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid
Kompetansemål etter VG2:
reflektere over hvordan fortiden former oss som mennesker
- utforske og reflektere over hvordan fortiden minnes lokalt og nasjonalt
Kompetansemål etter VG3:
- utforske fortiden ved å formulere problemstillinger, finne, vurdere og bruke ulikt materiale og presentere egne slutninger
- reflektere over hvordan ideologier og tankesett på 1900-tallet og fram til i dag har bidratt til undertrykkelse, terror og folkemord som holocaust
Stikkord
For tilbakemeldinger og spørsmål, kontakt:
