For sjette år på rad troner Finland øverst i FNs lykkerapport, foran andreplassen Danmark og tredjeplassen Island. Israel havner på fjerdeplass – opp fem plasseringer fra i fjor. Deretter følger Nederland og Sverige. Norge er Nordens minst lykkelige land, med sin sjuende plass.

Se hele listen her

Årets rapport vier særlig oppmerksomhet til Covid-19 og hvorvidt pandemien har endret folks lykkenivå, samt hvordan konflikten mellom Ukraina og Russland, særlig i 2022, har endret folks velvilje, lykkefølelse og tillit til regjeringer.

Rangerer 137 land etter befolkningens lykkenivå

FNs lykkerapport, World Happiness Report 2023, rangerer 137 land etter befolkningens lykkenivå. Helt nederst på lista, etter Sierra Leone og Libanon, ligger tørke- og krigsherjede Afghanistan. Ukraina havner i år på 92. plass.

Rangeringen er basert på evalueringer fra 2020–2022, en periode preget av verdensomspennende kriser. 2022 var et særlig spesielt år, der krigen i Ukraina, rekordhøy inflasjon og en rekke ekstremværhendelser kom på toppen av pandemien. Rapporten kan dermed bidra til å synliggjøre ulike lands evne til å tilpasse seg en verden i krise.

Lykkerapporten baseres på spørreundersøkelser, hvor minst 3000 personer fra hvert land rangerer sitt nåværende liv på en skala fra 0-10. Jo nærmere landets score er 10, desto lykkeligere er befolkningen. Dataene samles inn av Gallup World Poll.

Les hele rapporten her

Den internasjonale dagen for lykke 20. mars

Dagens lansering av FNs lykkerapport følges opp i New York 20. mars, når Verdens lykkedag markeres av FN.

I 2012 vedtok FNs generalforsamling å gjøre 20. mars til internasjonal dag for lykke. Dagen markerer at lykke og velvære er et universelt mål for alle mennesker på jorda, og at dette må tas hensyn til i medlemslandenes nasjonale planer.

Les mer om den internasjonale dagen for lykke her