Siden begynnelsen av året har flere sivilsamfunnsaktivister og journalister blitt arrestert for å ha uttalt seg mot Talibans politikk som begrenser kvinner og jenters tilgang til utdanning, arbeid og de fleste andre områder av det offentlige liv. Dette melder UN News.

— Ingen bør arresteres for å ha uttalt seg til forsvar for sine og andres grunnleggende rettigheter, sa talsperson Jeremy Laurence fra kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i en uttalelse. Arrestasjon eller fengsling som straff for lovlig utøvelse av grunnleggende rettigheter, som retten til menings- og ytringsfrihet, er vilkårlig under internasjonal menneskerettighetslov, la han til.

Topp menneskerettighetsforkjemper arrestert

Uttalelsen kommer i kjølvannet av den siste arrestasjonen, som skjedde mandag, ifølge OHCHR.

Matiullah Wesa, leder av PenPath, en sivilsamfunnsorganisasjon som driver kampanjer for gjenåpning av jenteskoler, ble arrestert av uidentifiserte personer som reiste i et umerket kjøretøy. Hvor han befinner seg er for tiden ukjent.

De samme personene gikk også inn i Wesas hjem dagen etter, og tok to av brødrene hans som ble løslatt flere timer senere.

OHCHR sa at andre aktivister og journalister også har blitt varetektsfengslet uten klar informasjon om deres oppholdssted, trivsel eller noen anklager mot dem.

Respekter menneskerettighetene

— Fangers menneskerettigheter må respekteres, spesielt retten til å bli informert om årsaken til arrestasjonen når de blir arrestert, retten til å bli informert raskt om eventuelle anklager mot dem, samt retten til informasjon for familiemedlemmer og til juridisk representasjon, sa Laurence.

Han minnet om at Afghanistan er en part i internasjonale menneskerettighetsavtaler. Dette betyr at Taliban-ledere er forpliktet til å respektere og sikre rettighetene til ytringsfrihet, meningsfrihet og frihet til fredelige forsamlinger, samt å gi tilgang til utdanning og retten til arbeid.

Taliban kom tilbake til makten i Afghanistan i august 2021 og har i praksis hindret jenter og kvinner fra å studere og jobbe.

Da FNs spesialrepresentant der, Roza Otunbayeva, talte til Sikkerhetsrådet tidligere denne måneden, understreket han at Afghanistan fortsatt er det «mest undertrykkende landet i verden» for kvinners og jenters rettigheter.

Lær mer

denne siden finner du alt du bør vite om Afghanistan.

denne siden kan du lese mer om Talibans ekstreme begrensinger av kvinners og jenters rettigheter.

denne siden kan du lære mer om Afghanistan-konflikten.