Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Virtuelt program for åpningen av FNs generalforsamling

Den tradisjonsrike åpningen av FNs generalforsamling vil i år bli nær heldigital. Smittesituasjonen som følge av koronakrisen gjør det umulig å samle et stort antall mennesker fra hele verden fysisk. Det er første gang i FNs 75 år lange historie at Generalforsamlingen møtes digitalt. Under finner du informasjon om møter som vil finne sted.

Generaldebatten: Statsoverhoder og regjeringsledere vil adressere FNs generalforsamling gjennom forhåndsinnspilte videoer som vil vises i FNs generalforsamlingssal. Debatten kan følges fra 22. september klokken 15 norsk tid.

FN 75: I anledning FNs 75-årsjubileum arrangerer generalsekretæren et toppmøte med temaet: 'The Future We Want, the UN We Need: Reaffirming our Collective Commitment to Multilateralism'. Dette arrangementet vil også være et virtuelt arrangement med forhåndsinnspilte uttalelser.

UN Global Goals Week: Fra 18. - 26. september, vil UN Global Goals Week samle mennesker fra hele verden for diskusjoner om hvordan vi kan nå bærekraftsmålene.

Det norske bærekraftsbiblioteket, som FN-sambandet står bak sammen med andre aktører, blir et av temaene.

FNs toppmøte om biologisk mangfold blir avholdt virtuelt den 30. september. Toppmøtet forventer deltagelse fra en rekke stats- og regjeringssjefer og vil gi en mulighet for å fremskynde tiltak for et bærekraftig rammeverk for biologisk mangfold.

Spørreundersøkelse om FN

I anledning FNs 75 års jubileum, lanserer FN en global undersøkelse om hvordan internasjonalt samarbeid kan være med å skape en bedre fremtid.

Hvordan synes du verden bør se ut om 25 år? Nå kan du sende din mening rett til FNs generalsekretær. I anledning FNs 75-års-jubileum i år har FN lansert en global spørreundersøkelse. Svarene vil bidra til å forme fremtiden vår, og gi FN råd om hvilke ambisjoner og mål vi skal ha frem mot 2045, når FN fyller 100 år.

Gå til undersøkelsen

FNs sikkerhetsråd

Niger har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i september.

Konflikter det er verdt å følge med på i september:

International Crisis Group nevner fire konflikter de varsler ekstra bekymring for denne måneden:

Elfenbenkysten og Guinea kan oppleve mye vold i forkant av valg i oktober. Bakgrunnen er at landenes sittende presidenter stiller til gjenvalg for en tredje periode, noe som skaper mye motstand og uro.

Ukraina-konflikten kan eskalere i øst, etter at ledelsen i Donetsk varslet opptrapping, selv om våpenhvilen holdt gjennom august.

Iran-konflikten kan eskalere kraftig nå som USA presser på for å gjeninnføre FN-sanksjonene mot Iran innen 20. september.

Menneskerettigheter

FN bekymret for utviklingen i Hviterussland

Mandag formiddag annonserte FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachlet, at de mottar alvorlige rapporter om voldsbruk mot fredelige demonstranter i Hviterussland. Rådet innkalles derfor til et hastemøte om situasjonen, førstkommende fredag.

Les mer hos Reuters

ILO ber den hviterussiske presidenten om å respektere arbeidstakerrettighetene i landet

– Jeg oppfordrer deg om å gjøre alt som står i din makt for å hindre menneskerettighetsbrudd og sikre full respekt for arbeideres rettigheter og friheter.
Guy Ryder

Situasjonen i Hviterussland blir stadig mer kritisk. ILOs leder Guy Ryder har skrevet til president Alexander Lukashenko og bedt ham hindre nye menneskerettighetsbrudd i forbindelse med de mange protestene i landet.

Les mer

Aktuelt

Temperaturene globalt har nådd nye høyder

Forrige uke publiserte Verdens Metrologiorganisasjon (WMO) sin årlige rapport om verdens klimastatus. Rapporten oppsummerer utviklingen i klimakrisen, og er et samarbeidsprosjekt mellom ulike metrologiske institusjoner. Ifølge rapporten, gikk klimagassutslippene midlertidig ned som følge av covid-19 krisen, men nå øker utslippene igjen og begynner nærme seg nivået før koronapandemien. Temperaturene globalt har nådd nye høyder, ifølge FN-organet.

FNs generalsekretær, António Guterres, bemerket torsdag på Twitter at de siste fem årene har vært den varmest dokumenterte perioden i menneskets historie. Samtidig oppfordret Guterres til å bruke nedgangen under korona-pandemien til permanent å senke drivhusgassutslippene verden over.

Les hele rapporten

Lekket FN-rapport viser at verden ikke har klart å beskytte biologisk mangfold

I løpet av det siste tiåret har ikke verden møtt noen av målene som man ble enige om i 2010.

Rapporten «The Global Biodiversity Outlook» er utarbeidet av FNs konvensjon for biologisk mangfold. Statspartene til konvensjonen for biologisk mangfold vedtok i 2010 en strategisk plan for biologisk mangfold med 20 mål som skulle bli oppnådd i løpet av det neste tiåret.

Rapporten peker på at biologisk mangfold fortsatt ikke blir inkludert i beslutningsprosesser, og at habitater nedbrytes og forsvinner på en bekymringsfull skala. Kvinners vesentlige rolle for å bevare biologisk mangfold har også blitt konsekvent undervurdert.

Rapporten skal publiseres den 15. september i forkant av FNs høynivåmøte for biologisk mangfold den 30. september hvor statsledere vil delta virtuelt. Dette er den femte rapporten som er blitt utarbeidet siden konvensjonen ble etablert i 1992.

– Et hån mot rettferdigheten

FNs spesialrapportør er svært kritisk til den Saudiarabiske rettsaken etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Rettsaken oppfyller ikke de mest grunnleggende internasjonale standardene for en rettferdig rettssak.

Les hele saken

Demokratiundervisning i skolen

Høsten 2020 trer nye læreplaner i kraft. Hva elevene lærer gjennom skoleløpet sier mye om hva samfunnet ser på som den viktigste lærdommen for fremtidens borgere. Et av tre tverrfaglige temaer, som gjennomsyrer hele læreplanen, er demokrati og medborgerskap. For å vise støtte til nye eller gjenoppbygde demokrati vedtok FNs generalforsamling i 2007 å markere en egen dag for demokratiet. Denne markeres 15. september hvert år.