FNs sikkerhetsråd

Norge har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar.

Uka i Sikkerhetsrådet

Uka starter med orientering og konsultasjoner om Libya. Tirsdag leder statsminister Jonas Gahr Støre Norges tredje og siste signaturarrangement – en åpen debatt om beskyttelse av sivile og urban krigføring. Onsdag leder statsministeren et møte om FNs politiske oppdrag i Afghanistan. I siste halvdel av uka møtes Sikkerhetsrådet for orienteringer og konsultasjoner om den politiske og humanitære situasjonen i Syria, FNs politiske oppdrag for forebyggende diplomati i Sentral-Asia, Libya og vedtak av mandatet for FNs fredsbevarende operasjon på Kypros.

Utdanning er en menneskerett, også i krig og konfliktsituasjoner

Mellom 2015 og 2019 var det mer enn 11 000 angrep på utdanningsinstitusjoner i mer enn 93 land. Norge jobber for å beskytte sivile, og sikre retten til utdanning i FNs sikkerhetsråd.

Les saken på fn.no

Vanskeligere å være kvinnelig fredsaktivist

Pandemien har gjort det vanskeligere for kvinner å engasjere seg i fredsarbeid. FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet fortalte Sikkerhetsrådet at 35 kvinnelige journalister, menneskerettsaktivister og medlemmer i handelsunioner i syv land ble drept i 2020. Bachelet advarte om at reelle tallet sannsynligvis er mye høyere, og at vold, represalier og arrestasjoner gjør det vanskeligere å være kvinnelig fredsaktivist i verden i dag.

Les saken i TIME

FNs generalsekretær orienterer Generalforsamlingen om sine prioriteringer for 2022. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.
FNs generalsekretær orienterer Generalforsamlingen om sine prioriteringer for 2022. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.

Dette skal FNs generalsekretær prioritere i 2022

Fem alarmer, fem kriser verden må respondere på i 2022. FNs generalsekretær har lagt frem sine prioriteringer for 2022, og han er klar i talen når det gjelder klimakrisen: — Ingen nye kullkraftverk. Slutt å lete etter mer olje og gass.

Les saken på fn.no

Aktuelle rapporter og arrangementer

  • Vil du vite mer om hva WHO gjør, og har fått til? Les organisasjonens nye rapport her.
  • 24. januar: UNESCO arrangerer et møte om fremtiden til høyere utdanning i forbindelse med Den internasjonale dagen for utdanning. Les mer her.
  • 24. januar: FNs nedrustningskonferanse (del 1) starter i Geneve. Les mer her.
  • 4. februar: PRIO arrangerer panelsamtale om Norges arbeid med kvinner, fred og sikkerhet i FNs sikkerhetsråd. Meld deg på her.

Regjeringen vil ha storrengjøring i transportsektoren

Mange arbeidstakere i denne bransjen får ikke oppfylt sine rettigheter om en trygg arbeidsplass med anstendige lønns- og arbeidsvilkår, og dette vil regjeringen nå gjøre noe med.

Les saken på fn.no

Ny politisk rådgiver, Nicholas Wilkinson, sammen med generalsekretær Anne Cathrine da Silva. Foto: FN-sambandet/Ellen Sporstøl.
Ny politisk rådgiver, Nicholas Wilkinson, sammen med generalsekretær Anne Cathrine da Silva. Foto: FN-sambandet/Ellen Sporstøl.

Nicholas Wilkinson ny politisk rådgiver i FN-sambandet

Nicholas Wilkinson, tidligere stortingsrepresentant for SV, starter i FN-sambandet som politisk rådgiver med ansvar for bærekraftsmålene.

Les saken hos NTB