FN-sambandet forklarer: Hva skjer i Sudan?

Det er stor fare for at konflikten i Sudan utvikler seg til en borgerkrig og en humanitær katastrofe. — Viljen til å avslutte kampene er fortsatt ikke der, sier FN-topp. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I mai har Sveits presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Rådet vil diskutere kjemiske våpen i Syria, samt resolusjon 1559 om Libanon, og Nord-Korea.

Tirsdag: Rådet vi diskutere FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei i Sør-Sudan (UNISFA), og situasjonen i Sudan.

Onsdag: Rådet vil samles til sin halvårlige debatt om Bosnia-Hercegovina.

Torsdag: Rådet vil diskutere Den internasjonale straffedomstolens (ICC) aktiviteter i Libya.

Afghanistan: Forbud mot kvinnelige arbeidere er «uakseptabelt og setter liv i fare,» advarer FN-sjefen

FN vil «aldri vil tie» når kvinners og jenters rettigheter er under angrep, lover Guterres. Taliban-forbudet mot at afghanske kvinner utfører livreddende humanitært arbeid setter millioner av liv i fare. Les saken på fn.no.

Norge organiserte møte i giverlandsgruppen for Palestina: Dialog i en krevende konflikt. Les saken på regjeringens sider.

Menneskerettigheter

Parmila er 18 år gammel og kommer fra Nepal. Hun er en sosialarbeider. — Jeg ser tilfeller av barneekteskap og vold mot kvinner i landsbyen min hele tiden, og jeg ønsker virkelig å utrydde dette, sier hun. Foto: OCHA/Vincent Tremau.

UNICEF-rapport: Fremgang i arbeidet mot utryddelse av barneekteskap truet av «polykrise»

Barneekteskapspraksisen har fortsatt å avta globalt. En «polykrise» inkludert krig, klimasjokk og covid-pandemien, legger de skjøre gevinstene gjort for å få slutt på praksisen, under trussel. Les saken på fn.no.

FN rettighetseksperter: — Slutt å bortvise haitiere

Land i Nord-Amerika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika bør oppheve tvangsretur av haitiere på flukt, og vedta tiltak for å beskytte dem, mener FN rettighetseksperter. Les saken på fn.no.

FNs generalsekretær: — Pressefriheten er under angrep. Les saken på fn.no.

Iran: Fengslede kvinnelige journalister får FNs pressefrihetspris. Les saken på UN News.

FNs permanente forum for urfolkssaker: Norske myndigheter må følge opp Fosen-dommen. Les saken på Norges institusjon for menneskerettigheters side.

Arbeidsliv

Mange lurer på hvordan kunstig intelligens vil påvirke arbeidslivet. Foto: Andrea de Santis/Unsplash.

Podcast: Kunstig intelligens i arbeidslivet – bør vi være redde?

Kunstig intelligens er ikke bare fremtidens verktøy. Allerede nå skaper – og ødelegger – kunstig intelligens jobber, samtidig som forretningspraksis omformes. Frykt for at det vil være umulig å regulere eller kontrollere kunstig intelligens er mer i rampelyset enn noensinne. Hør episoden på ILOs sider.

Arbeidslivsnytt – april 2023. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

En ny FN-rapport viser at mer enn 40 prosent av dem som var i en matvaremangelkrise eller i fare for hungersnød i 2022 bodde i fem land – Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo, Etiopia, deler av Nigeria og Jemen. Foto: OCHA/Aurélie Duray.

FN slår alarm: 258 millioner kvinner, menn og barn rammet av akutt matmangel

Antall mennesker som trenger akutt mat-, ernærings- og levebrødsassistanse økte i 2022 – for fjerde år på rad, som følge av konflikt, pandemien og klimaendringer. Les saken på fn.no.

WFP gjenopptar arbeidet i Sudan. Les saken på UNRICs sider.

Helse

På fredag 5. mai erklærte lederen av Verdens helseorganisasjon (WHO) at covid-19 ikke er en global helsekrise lenger. Foto: UN Photo/Evan Schneider.

WHO: Ny undersøkelse viser at helsesystemer begynner å komme seg etter pandemien

Etter tre år med covid-19-pandemien, har helsesystemene i land begynt å vise de første store tegnene på bedring. I begynnelsen av 2023 rapporterte land at de opplevde mindre forstyrrelser i rutinemessige helsetjenester, men fremhevet behovet for å investere i utvinning og sterkere motstandskraft for fremtiden. Les saken på WHOs sider.

Lokalsamarbeid er nøkkelen til global fremgang mot helserelaterte bærekraftsmål

EN fersk FN-rapport ser tilbake på fire år med felles arbeid mellom tretten store multilaterale organisasjoner. Den skisserer hva som har og ikke har fungert for å styrke samarbeid, og støtte for å øke farten på lands fremgang mot helserelaterte bærekraftsmål. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

Medlemsland er for tiden på COP16 som arrangeres fra 1. til 12. mai i Genève. De jobber med en ny, juridisk bindende internasjonal traktat om plastforurensning. Foto: Maxim Tolchinskiy/Unsplash.

Land oppfordres til å ta flere grep mot kjemisk forurensning

Et lite antall kjemikalier skal ha forårsaket to millioner dødsfall, inkludert hjerte- og luftveissykdommer og kreft, ifølge WHO. Les saken på UN News.

Utvikling

Over 1,4 milliarder kvinner, menn og barn bor nå i India. Foto: Church of the King/Unsplash.

India er nå verdens mest folkerike land

India har tar over førsteplassen etter Kina, og har blitt det landet i verden der flest mennesker bor. Les saken på fn.no.

Korrupsjonsutryddelse kan gi bærekraftsmålene et løft verdt 3 billioner dollar

Korrupsjonens svimlende kostnader har hindret bærekraftig utvikling i alle land, men ny innsats vil forbedre dette, sa presidenten for Det økonomiske og sosiale rådet (ECOSOC). Les saken på UN News.

Merk deg! Kommende arrangementer

FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere besøker Oslo 15. og 16. mai for å snakke om situasjonen i verden, og hva vi alle kan gjøre for å sikre en positiv endring for dem som står opp for menneskerettigheter. Foto: A. Abbas/Magnum Photo.
  • 1.-12. mai: Det 16. møtet for partene i Baselkonvensjonen om plastforurensning. Lær mer her.
  • 8.-12. mai: Den 18. sesjonen av FNs skogforum. Lær mer her.
  • 9. mai: Tall som teller 2023: Krig i Europa – hva skjer med bistanden? Seminar arrangert av Norad. Lær mer og meld deg på her.
  • 10.-11. mai: Den 138. sesjonen av IFADs hovedstyre, der Norge sitter som varamedlem. Lær mer her.
  • 11. mai: Revidert statsbudsjett for 2023 legges frem av regjeringen Støre. Les mer her.
  • 15. mai: Menneskene som forandrer verden: En feiring av menneskerettighetsforsvarere med FNs spesialrapportør Mary Lawlor. Debatten arrangeres av Nobels Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.
  • 16. mai: Frokostseminar med FNs spesialrapportør Mary Lawlor for å markere 75-årsdagen for Verdenserklæringen om menneskerettigheter og 25-årsdagen for FNs erklæring om menneskerettighetsforkjempere, arrangert av Nobels Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.

Fra FN-kalenderen

8. mai: Verdens dag for trekkfugler

8. mai: Minnedag for ofrene etter 2. verdenskrig

10. mai: Internasjonal dag for argantrær

15. mai: Internasjonal familiedag

16. mai: Internasjonal dag for å leve sammen i fred